VROČE

Skok Bratuškove, grd padec stranke Pozitivna Slovenija

Objavljeno 12. maj 2014 11.02 | Posodobljeno 12. maj 2014 11.02 | Piše: STA, A. L.

Kar dobra petina vprašanih (še) ne ve, katero stranko bi volili.

Alenka Bratušek je danes v Parizu.

LJUBLJANA – Če bi bile volitve v nedeljo, bi po anketi časnika Delo slavila SDS z 12,1 odstotka podpore, sledi ji SD z devetimi odstotki, zatem pa dolgo ni nobene stranke. Prva meritev volilnih preferenc po kongresu PS kaže na občuten upad podpore stranki. Imela bi 4,2-odstotno podporo, kar je najmanj v zadnjem letu.

Pred mesecem dni je PS imela še 8,6-odstotno podporo. Tokratna Delova anketa je sicer pokazala, da so anketiranci na tretje mesto s 4,8-odstotno podporo, namesto razcepljene PS, uvrstili neobstoječo stranko, saj so na vprašanje, katero stranko bi volili, odgovorili »drugo«. Na četrtem mestu je NSi, ki je zbrala 4,7 odstotka, na petem Desus s 4,5 odstotka. Sledijo že omenjena PS (4,2 odstotka), SLS s 3,8 odstotka in DL z 2,1 odstotka. V tokratni anketi so poskušali izmeriti tudi podporo napovedani stranki premierke v odstopu Alenke Bratušek, a se je ustavila pri 1,6 odstotka.

Naročnik ankete je uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je od 6. do 8. maja na reprezentativnem vzorcu 608 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Anketa je pokazala povečanje deleža tistih, ki ne vedo, katero stranko bi volili. Takih je 20,4 odstotka, največ v zadnjem letu, aprila je bilo neodločenih 12,4 odstotka.

Boljša ocena za vlado

Vladi v odstopu se je po drastičnem upadu podpore v aprilu ta mesec podpora vrnila na prejšnjo raven, kot jo je imela marca. Srednja ocena dela vlade zdaj znaša 2,34, pred tem pa je bila 2,17. Vlado podpira 24,5 odstotka vprašanih (prej manj kot 20 odstotkov), ne podpira pa je 65 odstotkov.

Tudi pri ocenjevanju dela državnega zbora se je srednja ocena dvignila, in sicer z 2,15 v aprilu na 2,22 maja.

Skok Bratuškove

Prvo mesto na barometru priljubljenosti politikov je znova zasedel predsednik republike Borut Pahor (3,47). V preteklem mesecu ga je prehitel kmetijski minister v odstopu Dejan Židan, ki se mu se je ta mesec ocena najbolj znižala, še vedno pa je s 3,29 na drugem mestu. Tretji je evropski komisar Janez Potočnik (3,22), četrti nekdanji predsednik republike Danilo Türk (2,91).

Tokratni barometer zaznamuje velik skok Bratuškove proti vrhu lestvice. Bratuškova je aprila zdrsnila na 18. mesto in se je po padcu nepremičninskega zakona znašla pred izpadom z lestvice. Po porazu na kongresu PS in odstopu pa se je z oceno 2,89 zavihtela na peto mesto, saj se je njena ocena najbolj zvišala.

Deli s prijatelji