LENDAVA

Škofu Štumpfu visoko odlikovanje (FOTO)

Madžarski predsednik ga je nagradil za negovanje prijateljskih odnosov med narodi. Praznovanje svete Katarine bo v župnijski kroniki ostalo zapi-sano z zlatimi črkami.
Fotografija: Slovesnost je najprej potekala na madžarskem konzulatu, nato v cerkvi sv. Katarine. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal
Odpri galerijo
Slovesnost je najprej potekala na madžarskem konzulatu, nato v cerkvi sv. Katarine. FOTOGRAFIJE: Oste Bakal

Ob prazniku lendavske župnijske zavetnice, svete Katarine, je murskosoboški škof dr. Peter Štumpf na generalnem konzulatu Madžarske v Lendavi iz rok generalnega konzula Lászla Eduárda Máthéa prejel visoko madžarsko državno odlikovanje, ki mu je bilo sicer namenjeno letošnjega marca in mu ga je takrat dodelil nekdanji predsednik Madžarske Áder János. V obrazložitvi je bilo posebej omenjeno, da škof dr. Peter Štumpf odlikovanje prejema v zahvalo za negovanje prijateljskih odnosov med Madžari in Slovenci ter ohranjanje kulta sv. Ladislava v Prekmurju.

Podelil mu ga je generalni konzul.
Podelil mu ga je generalni konzul.

Blagoslovil kelih iz leta 1608

Praznovanje se je nadaljevalo v župnijski cerkvi svete Katarine, kjer so ob škofu Petru Štumpfu somaševali apostolski nuncij v Republiki Sloveniji dr. Jean-Marie Speich, mariborski nadškof in metropolit msgr. Alojz Cvikl, celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž ter duhovniki iz Slovenije in Madžarske.

Negovanje prijateljskih odnosov med narodoma se je obrestovalo.
Negovanje prijateljskih odnosov med narodoma se je obrestovalo.

Med mašo je apostolski nuncij blagoslovil obnovljen Banfijev kelih iz leta 1608. V pridigi je zbrane nagovoril škof Štumpf, spomnil je na sv. Katarino Aleksandrijsko in povabil k prizadevanju za krepitev vere in prijateljstva med narodi in posamezniki. Bogoslužje so z besedo in petjem bogatili verniki lendavske župnije v slovenskem in madžarskem jeziku.

Visoko državniško priznanje.
Visoko državniško priznanje.

Kakor je v uvodu povedal domači župnik Martin Dolamič, bo letošnje praznovanje svete Katarine v župnijski kroniki ostalo zapisano z zlatimi črkami, in sicer zaradi odlikovanja, ki ga je prejel škof Štumpf in zaradi svete maše, ki so jo darovali kar štirje škofje oziroma nadškofje. Škof je v zahvali poudaril, da odlikovanje prejema v imenu vseh duhovnikov, ki so si že v preteklosti prizadevali za prijateljsko sodelovanje in sožitje Slovencev in Madžarov na tem območju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije