DVOJNA IGRA?

Škofjeloški 
župan služi 
z odpadki?

Objavljeno 23. avgust 2016 22.30 | Posodobljeno 23. avgust 2016 22.30 | Piše: Špela Ankele

Podjetje Ekologija načrtuje napravo, s katero bi predelali sto ton odpadkov na dan.

Marko Krajnik: »Pridobivanja okoljskega dovoljenja so se lotili potiho.« Foto Špela Ankele

ŠKOFJA LOKA – Pred kratkim je v tisočletnem mestu veliko prahu dvignila namera podjetja Ekologija. V škofjeloški industrijski coni Trata nameravajo na ozemlju nekdanje Gorenjske predilnice postaviti napravo, s katero bi lahko na dan predelali 22 ton nevarnih odpadkov in odstranili 82 ton odpadkov. »Podjetje Ekologija namerava torej v našo ljubo Škofjo Loko voziti nevarne odpadke iz vse Evrope. To je po mojem mnenju nezaslišano! Ne da bi imeli naši občani možnost soodločanja, jim bo na pragu njihovih domov zrasla tovarna za predelavo nevarnih odpadkov, ki jih bodo vozili ne samo iz Slovenije, ampak tudi s trgov EU in Hrvaške,« je nestrinjanje z načrti podjetja Ekologija povzel Rolando Krajnik, občinski svetnik Komunalno-ekološke liste.

Kot pravijo v podjetju Ekologija, na območju nekdanje Gorenjske predilnice že deluje podobna naprava, ki predela okoli 6,5 tone odpadkov na dan. »Nova naprava, ki jo načrtujemo, je enaka kot obstoječa. Z optimizacijo in drugo izmeno bomo lahko predelali večje količine, ki pa jih bomo morali predhodno pridobiti na trgu, če bo to možno,« so načrte pojasnili v podjetju Ekologija, kjer se ukvarjajo z zbiranjem in odstranjevanjem nevarnih ter nenevarnih odpadkov, ki nastajajo v različnih panogah industrije in drugih dejavnostih. Trenutno na Trati skladiščijo 800 ton nevarnih in nenevarnih odpadkov, širitve ne načrtujejo. Pravijo, da načrtovana naprava ne bi povzročila dodatnih obremenitev za okolje, prav tako se ne bodo bistveno povečale emisije snovi v zrak. Dodajajo tudi, da je predelava sto ton odpadkov na dan »žal nerealna, saj v tem primeru govorimo o nazivni zmogljivosti, kjer pa dejansko takšne količine tovrstnih odpadkov na trgu ni možno zagotoviti«.

Župan: Obtožbe so zlonamerne

A tem obljubam Škofjeločani, med katere je kot strela z jasnega udarila informacija o predelavi več ton nevarnih odpadkov v njihovi bližini, ne verjamejo. »Vsi se strinjamo, da potrebujemo nova delovna mesta in razvoj gospodarstva, vendar ima vsaka stvar svoje meje. Umestitev takega obrata v že tako ekološko obremenjeno okolico je za naše občane nesprejemljiva,« je prepričan Rolando Krajnik. Vodstvu občine očita, da občinskih svetnikov niso pravočasno obvestili o nameri podjetja Ekologija, pri čemer poudari predvsem županovo vlogo: »Posebno je treba poudariti, da podjetje Ekologija deluje v prostorih, ki jih je kupilo od Gorenjske predilnice, pod pogodbo pa se je podpisal takratni direktor in solastnik predilnice Miha Ješe, ki je župan Škofje Loke. To pomeni, da bo s temi odpadki, ki bodo zastrupljali občino, naš župan dobro služil.«

Ob takšnih obtožbah so se na škofjeloški občini že ostro odzvali: »Župan Miha Ješe z zadevo osebno ni seznanjen in je njegovo vključevanje zelo zlonamerno.« Poudarili so, da občina nima pristojnosti pri izdaji okoljevarstvenega dovoljenja, ki je v rokah ministrstva za okolje in prostor oziroma Agencije Republike Slovenije za okolje. Dodali so: »V okviru naših pristojnosti se bomo še naprej trudili za čim boljše okolje za življenje, vendar to ne pomeni, da se bomo vnaprej odločali o delovanju podjetja, ki ima vsa dovoljenja in kjer inšpekcije niso odkrile nobene nevarnosti ali nepravilnosti.« Hkrati bodo na občini od državnih inšpekcijskih služb zahtevali, »da se izrečejo o vseh postopkih in s svojim stalnim delovanjem zagotovijo, da bo obratovanje brez kakršne koli nevarnosti za naše občanke in občane«.

Kot da bi 
nekaj skrivali

In čeprav je bila namera podjetja Ekologija objavljena tako, kot predpisujejo zakoni, so Škofjeločani za njihove načrte izvedeli v zadnjem hipu. »Sem lastnik prostorov, ki mejijo na podjetje Ekologija. Povsem po naključju sem za njihovo namero izvedel danes, ko je zadnji dan za sprejemanje pripomb. Seveda se bom pritožil, saj se nam zdi, kot da hočejo nekaj skriti, kajti pridobivanja okoljskega dovoljenja so se lotili potiho in med počitnicami, ne da bi neposredno obvestili nas, sosede,« nam je povedal Marko Krajnik. Po dostopnih podatkih ni edini, ki je te dni oddal pripombe – to so storili še drugi občani Škofje Loke, ki so jih pri prizadevanju podprli v Zvezi ekoloških gibanj Slovenije, zahtevek za vstop v postopek pa so poslali tudi člani mednarodnega društva za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green.

 

Komunikacijski šumi

Kot pravijo v podjetju Ekologija, so Škofjeločane o svoji nameri obvestili z objavo javnega naznanila, ki spremlja postopek za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. A na Gorenjskem so že nekajkrat opozorili, da takšno obveščanje domačinov ni primerno, saj občani dostikrat zgolj po golem naključju izvedo, kakšna naznanila so objavljena na spletnih straneh agencije za okolje in na oglasnih deskah upravnih enot. »O podatkih in vsebini nove pridobitve nikakor nimamo skritih namenov, slednje smo pripravljeni deliti s komer koli od lokalnega prebivalstva, ki bi stopil z nami v kontakt. Žal pa tega do danes ni storil še nihče,« pa so na še en komunikacijski šum opozorili v podjetju Ekologija. Ob tej zmedi so lonček brž pristavili še dobri poznavalci podjetij, ki delujejo na območju nekdanje Gorenjske predilnice: »Nekdaj je bilo tu eno podjetje. Točno se je vedelo, kje na večjem industrijskem območju so shranjene katere snovi, poskrbljeno je bilo tudi za lastno gasilsko službo. Zdaj, ko na območju nekdanje predilnice deluje več podjetij, tu vlada kaos. Raje ne razmišljamo o tem, kaj bi se zgodilo in kako bi se lotili gašenja, če bi območje zajel požar. A to ni samo škofjeloška težava, podobno kaotično je tudi po vseh drugih gorenjskih conah, ki so nastale na območjih nekdanjih večjih industrijskih kompleksov.«

 

Deli s prijatelji