KLEKLJARSKI DNEVI

Skodelico kave je 
na koncu še zašila

Objavljeno 03. april 2015 18.38 | Posodobljeno 03. april 2015 18.39 | Piše: Špela Ankele

Klekljarski dnevi v Žireh se začnejo 27. aprila, do 20. lahko pošljete svojo skodelico. Žirija, v kateri bo tudi predstavnica Novic, bo izbrala in nagradila najlepše izdelke.

Prispelo je že 50 skodelic. Foto: Špela Ankele

ŽIRI – »Neverjetno, kaj vse se da ustvariti z nekaj dobre volje in potrpežljivosti. Doslej je od vsepovsod, z Gorenjske, Koroške, iz Zasavja in še od kod, v Žiri pripotovalo okoli 50 skodelic. Trikrat, štirikrat toliko jih v prihodnjih tednih še pričakujemo, saj vemo, da so se tudi drugod, celo na avstrijskem Koroškem, zbrali ustvarjalci in za naš natečaj izdelali unikatne skodelice kave,« navdušenja ob izjemnem odzivu na natečaj, ki so ga pripravili za popestritev letošnjih devetih klekljarskih dnevov, ni mogla skriti Marica Albreht. Prva dama žirovskega klekljanja s posebnim žarom pokaže predvsem tiste kavne skodelice, v katere so ustvarjalci spretno in prijetno vključili čipko, poleg tega pa je nemirna umetniška žilica skodelice ustvarila tudi iz lesa, porcelana, kovine in celo iz papirja. In nemara se čisto zares uresniči skrita želja žirovskih klekljaric, ki po tihem upajo, da se z največjo razstavo unikatnih kavnih skodelic zapišejo celo v Guinnessovo knjigo rekordov.

Štirje letni časi

Kdor bi si mislil, da so na natečaj prispela samo dela zrelih deklet, ki ustvarjajo pri univerzah za tretje življenjsko obdobje, bi se krepko motil. Ena od klekljanih skodelic, izdelana v barvi kavnega zrna, je nastala pod rokami natančne najstnice. Mlada Nika Kristan, učenka osmega razreda žirovske osnovne šole, je unikatno skodelico izdelala v čipkarski šoli. To zadnja leta vneto vodi Branka Grošelj, hči že omenjene Marice Albreht. »Čipkano skodelico sem začela izdelovati konec februarja. Nekako do konca marca sem jo naredila do konca, potlej pa jo je ena od klekljaric, sicer tudi spretna šivilja, zašila v celoto,« je izdelek, ki ga je s šiviljskim znanjem dopolnila Nada Jereb, opisala Nika Kristan. Mimogrede – tudi vsestransko nadarjena Nada Jereb, sicer upokojenka, je na natečaj že poslala svojo skodelico, lično izdelano iz srebrne niti in postavljeno na steklen krožniček, v katerega je ujeta skrbno izdelana čipka, prav tako v srebrni barvi.

Ob razstavi unikatnih skodelic kave se konec meseca v Žireh obeta še prav posebna umetniška poslastica. Okoli 30 najbolj zagnanih žirovskih klekljaric v sodelovanju z Mileno Mazzini, ki je ustvarila likovne podlage za čipke, že več mesecev kleklja veliko čipko, na kateri bodo upodobljeni štirje letni časi. Poleg tega svojevrstna umetnina nastaja tudi na čipkarski šoli, kjer so otroci tokrat pod drobnogled vzeli zgodbe, pripovedke, legende in anekdote, ki zaznamujejo njihov kraj. »Učenci osmega in devetega razreda so na začetku tega šolskega leta zbrali zgodbe, ki še danes živijo v Žireh. Vsak od njih je zapisal tri zgodbe, ki jih je izvedel od starih staršev, stricev, tet, starejših sosedov... Pozneje so mlajši učenci na podlagi teh zapisov ustvarili likovne motive, te pa so v čipkarski šoli prenesli še v čipko,« je obširen projekt, ki je tesno povezal generacije Žirovcev, hkrati pa tudi učence na šoli, opisala učiteljica slovenščine Petra Novak.

Še to: klekljarski dnevi, ki bodo letos potekali v znamenju čipke in skodelice kave, bodo Žiri napolnili med 27. aprilom in 2. majem. Ko so zagnane žirovske klekljarice, združene pod imenom Cvetke, leta 2004 pripravile prve klekljarske dneve, so v svoj kraj privabile nekaj sto obiskovalcev. V poznejših letih so s kleklji in pisanimi nitkami ujele podobe evropskih zastav in grbov, pod njihovimi spretnimi rokami je vzcvetela jablana s 600 naklekljanimi cvetovi, pred leti so ustvarile celo miniaturno križišče z naklekljanimi avtomobili in prometnimi znaki. V desetih letih so s svojimi zagnanimi idejami in z urami natančnega dela, ki so jih vložile v klekljane umetnine, v Žirovsko kotlino privabile več tisoč ljudi. 

Kavne skodelice pričakujejo do 20. aprila

Tistim, ki jih je zdajle zamikalo ustvariti unikatno skodelico kave, žirovske klekljarice sporočajo, da izdelke pričakujejo do 20. aprila. Zbirajo jih na naslovu: Društvo Cvetke, Gregorčičeva 26, 4226 Žiri. Če boste dotlej v bližini Žirovske kotline, lahko izdelke na omenjeni naslov tudi prinesete. Akcijo, ki jo pripravljajo srčne Žirovke, smo se odločili podpreti tudi v vašem najljubšem časopisu. Ko smo se včeraj pogovarjali z zagnanimi cvetkami, je padla tudi ideja, da bi med člane žirije, ki bo izbrala najlepšo skodelico, povabili tudi zgoraj podpisano novinarko, ki že vrsto let spremlja dogajanje v teh krajih. Konec tega meseca, 25. aprila, bo žirija rekla zadnjo besedo in med vsemi izdelki izbrala najlepše. Sodeč po tistih, ki so že pripotovali v Žiri, lahkega dela ne bomo imeli. Nagrade najboljšim bodo na druženju, kamor bodo povabili vse sodelujoče, podelili v žirovskem poslovnem centru Ika.

 

Deli s prijatelji