OSMO ČUDO

Škocjanske jame še v boju za osmo čudo sveta

Objavljeno 06. september 2013 23.33 | Posodobljeno 06. september 2013 23.23 | Piše: Vane D. Fortič

Kraški biser je trenutno na 5. mestu med 327 kandidati.

Škocjanske jame vsako leto obišče več ljudi. Foto: Leon Vidic, Delo

Da so Škocjanske jame atraktivna slovenska znamenitost in so zaradi svoje lepote in ohranjenosti uvrščene na seznam Unesca, je znano. Kaj hitro, z vašo pomočjo, pa se lahko okitijo še z naslovom osmo svetovno naravno čudo.

Letalec, raziskovalec, pustolovec in filmar Bernard Weber, ki je prepotoval dobršen del sveta, je bil pobudnik izbora sedmih svetovnih naravnih čudes. V glasovanju, ki je po vsem svetu trajalo od leta 2007 do 2011, je prek interneta sodelovalo več kot 100 milijonov ljudi, izvedla pa ga je švicarska fundacija. Med sedem svetovnih naravnih čudes so se uvrstili: Amazonski gozd, slapovi Iguazu na meji med Argentino in Brazilijo, indonezijski otok Komodo, vietnamski zaliv Halong, južnokorejski otok Džedžu, podzemna reka Puerto Princesa na Filipinih in južnoafriška Mizasta gora.

Zakaj bi imeli samo sedem čudes, so si mislili pri spletnem turističnem portalu VirtualTourist, ki so svetovno medmrežje razburkali z novim izborom, in sicer glasovanjem za osmo čudo sveta.

Petega avgusta smo bralce obvestili, da so med 327 kulturnimi in naravnimi znamenitostmi z vsega sveta tudi naše Škocjanske jame, in vas pozvali, da se vključite v glasovanje.

Odziv je bil neverjeten, organizator je sporočil, da so Škocjanske jame trenutno na 5. mestu.

Odziv in rezultat sta prijetno presenetila tudi Črtomirja Pečarja iz uprave Škocjanskih jam. Kot pravi, bo že glasovanje, še bolj pa če bodo postali zmagovalci, vplivalo na prepoznavnost jam in Slovenije.

Obisk Škocjanskih jam že vse od vpisa na seznam Unesca leta 1986 stalno narašča. Takšno priznanje, podobno je tudi nominacija za osmo čudo sveta, je svetovna blagovna znamka, ki ljudi pritegne, je poudaril Pečar. Ocenjuje, da več kot 90 odstotkov obiskovalcev ve za uvrstitev na Unescov seznam. To prepričanje je potrdila tudi anketa. Kljub svetovni krizi se jim je do konca avgusta obisk povečal za pet odstotkov. Do konca leta pričakujejo celo najboljši obisk vseh časov: več kot 106.000 obiskovalcev.

Bralci lahko vse do 30. septembra glasujejo za naše Škocjanske jame na: www.virtualtourist.com/8thwonder ali www.facebook.com/VirtualTourist ter https://twitter.com/VirtualTourist.

Deli s prijatelji