TELEKOM

Skobe: Privatizacija naj se čim prej konča

Objavljeno 13. maj 2015 12.53 | Posodobljeno 13. maj 2015 12.53 | Piše: STA, P. Pa.

Uprava prodajo še naprej podpira, želi pa si, da bi se čim prej končala, ker za družbo ni dobro, da se tako vleče, pravi predsednik uprave Telekoma Slovenije.

Telekom ne želi plačati, ampak išče pravico na sodišču (fotografija je simbolična).

LJUBLJANA – Postopek privatizacije Telekoma Slovenije je zaznamoval poslovanje tudi v prvem četrtletju letos. Uprava prodajo še naprej podpira, želi pa si, da bi se čim prej končala, ker za družbo ni dobro, da se tako vleče, pravi predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Strošek ustavitve prodaje bi po njegovih oceni znašal okoli dva milijona evrov.

»Družba še naprej podpira proces privatizacije. Želimo si, da bi se čim prej končal, ker za družbo ni dobro, da se vleče tako dolgo, kot se,« je ob predstavitvi četrtletnih izidov danes v Ljubljani dejal Skobe.

Izrazil je pričakovanje, da se bo poslovanje nad načrti – dobiček pred obrestmi, davki, depreciacijo in amortizacijo (EBITDA) je v treh mesecih znašal 51,6 milijona evrov – izrazilo tudi v večji vrednosti za delničarje v prodajnem postopku. Prek virtualne podatkovne sobe so z izidi seznanili tudi interesente za nakup, sklad Cinven. Na vprašanje, kakšen bi bil »račun« za državo, če bi se postopek prodaje ustavil, je Skobe odgovoril, da okoli dva milijona evrov.

 

V rdečih številkah že naslednje leto?

Podatki, ki jih je danes razkrila Skupina Telekom Slovenije, medtem kažejo, da se je čisti dobiček zmanjšal za 41 odstotkov, na 7,2 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa je znašal 12,3 milijona evrov in je bil 36 odstotkov manjši.

Izračuni Financ pa razkrivajo, da bo Telekom brez doslednega odpuščanja posloval z izgubo. Kratkoročno čisto izgubo napovedujejo že v prihodnjem letu. Delo naj bi izgubilo 250 ljudi, prihodnje leto pa še enkrat toliko. Izgubo naj bi prinesle odpravnine.

Želijo si, da se čim prej konča

»Koliko časa je še smiselno čakati, je vprašanje za prodajalce. Kar se tiče Telekoma Slovenije, pa si želimo, da se čim prej konča – kakorkoli že. Postopek se vleče že leto in pol, toliko časa je družba aktivna v prodajnem postopku, kar za njeno poslovanje ni pozitivno,« je dejal Skobe.

Strategija družbe je postavljena neodvisno od lastništva – lastniki jo sicer potrjujejo –, tako da bi se Telekom tudi v primeru, da do prodaje deleža ne bi prišlo, razvijal naprej in bo »tudi v prihodnje uspešen operater«, je dodal.

Kdaj bo Telekom prodan, član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki vodi postopek prodaje, Matej Runjak v torek na finančni konferenci v Portorožu ni vedel povedati. »Iskreno povedano, ne vem odgovora, a delamo vse, da bi postopek uspešno vodili, in upam, da do končne odločitve ne bo več dolgo trajalo, pa kakršnakoli že bo,« je dejal.

Finančni sklad Cinven, ki je edini podal zavezujočo ponudbo, naj bi bil pripravljen zvišati ponudbo. Ta je znašala 112 evrov za delnico, kar naj bi bilo precej pod pričakovanji države. Postopek se nanaša na 72,75-odstotni delež največjega slovenskega telekomunikacijskega podjetja, ki ga prodajajo država, SDH, Kapitalska družba, Pozavarovalnica Sava in Zavarovalnica Triglav.

Deli s prijatelji