RUŠENJE?

Sklepi pravnomočni, Türkovi zrušili niso nič

Objavljeno 14. april 2014 09.48 | Posodobljeno 14. april 2014 09.48 | Piše: T. L.

Četudi so morali nekateri celo po nepotrebnem rušiti svoje objekte, družini Türk tega kljub pravnomočnosti sklepov očitno ni treba.

Inšpektorji ne morejo napovedati, kakšni bodo ukrepi inšpektorata.

SEČOVLJE – Že kar nekaj vode je preteklo, odkar smo nazadnje pisali o nelegalno zgrajenem objektu družine Vitoslava Türka. V tem času so, denimo, Matevžu Urlebu po pomoti (!) naložili, da mora porušiti dvonadstropni gospodarski objekt s 720 kvadratnimi metri uporabnih površin image. No, na črno zgrajenim objektom na Türkovem posestvu se ni zgodili nič podobnega, saj odločbe gradbenega inšpektorja o rušitvi objekta v Parecagu novembra lani sploh niso upoštevali. Člani družine pa po poročanju Dela že skoraj leto dni niso prišli v svoje nelegalno zgrajene objekte na Parecagu.

Pravnomočna sklepa, rušenja še ni

Sicer pa so inšpektorji družini izdali dve odločbi, zoper obe sta bili vloženi pritožbi, ki ju je drugostopenjski organ kot neutemeljeni zavrnil, so za Delo odgovorili z republiškega inšpektorata za promet, energetiko in prostor (IRSPEP). Zoper odločbi so Türkovi sprožili dva upravna spora, vendar pri tem niso bili uspešni, tako da sta odločbi postali pravnomočni. Gradbeni inšpektor je nato uvedel izvršilna postopka in izdal sklepa o dovolitvi izvršbe. Oba sta postala pravnomočna. Zavrnjene so bile tudi vloge za odlog izvršbe po določilih zakona o splošnem upravnem postopku.

Na vprašanje Dela, ali bo spremenjeni zakon o graditvi objektov, ki ga kmalu pričakujemo v javni obravnavi, kako vplival na objekte na parceli Türkovih, na inšpektoratu pravijo, da bo inšpektor o morebitnem odlogu odločal, če bo prejel predlog zavezanca v postopku. 

Zakaj objekti še stojijo?

Kot še piše časnik, je mogoče sklepati, da do rušenja ni prišlo, ker bi rušenje več objektov na posestvu Türkovih državo veliko stalo, da rušenje ni prednostno tudi zato, ker imajo objekti vsaj delno dovoljenje in ker lahko lastniki z upoštevanjem pripomb inšpektorjev odpravijo očitane nepravilnosti.

Türkovi se ne dajo

Metka Türk je za Delo povedala, da tečejo (drugi) sodni postopki, s katerimi še zmeraj izpodbijajo inšpekcijsko odločbo o nelegalni gradnji, vendar še niso končani. Prav tako so v teku postopki za dokončanje gradnje in pridobitev uporabnega dovoljenja. Slednje se bo zgodilo, ko bodo uradno izpodbite sedanje trditve o nelegalnosti in ko bo umaknjen pečat o prepovedi razpolaganja z objekti. Družina Türk opozarja, da so za objekte pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje, plačali prispevek za spremembo namembnosti zemljišča v zazidljivo stavbno, zaradi česar jim občina Piran zaračunava nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča. Prav tako so pridobili vsa potrebna soglasja za obnovitvena dela za podporne zidove in obstoječe objekte.

Türkovi so sicer res pridobili gradbena dovoljenja, vendar za gospodarske in ne bivalne objekte ter bazen. 

Deli s prijatelji