GRAFOLOG RAZKRIVA

Škandalozno: banke ponarejale podpise?!

Objavljeno 12. junij 2015 00.27 | Posodobljeno 12. junij 2015 00.27 | Piše: T. L.

V Hypo banki in poslovalnici Raiffeisen banke zavračajo očitke.

LJUBLJANA – Banki Hypo in Raiffeisen sta po vsej verjetnosti ponarejali podpise ljudi, ki so pri njiju najeli posojila v švicarskih frankih. Tako je pokazala analiza grafološkega združenja, ki so jo naročili v društvu Frank.

Kot je združenje, katerega člani so posojilojemalci, ki so najeli posojila v švicarskih frankih, danes objavilo na svojem facebooku, so nekateri njihovi člani od bank prejeli podpisano tipsko izjavo, s katero naj bi podpisali besedilo, da so bili od banke seznanjeni oz. opozorjeni na morebitno tečajno tveganje in da ga tudi prevzemajo. A nekateri so ugotovili, da podpis ni njihov.

Zato so naročili grafološko analizo in ta je pokazala, da ne gre za istovetne podpise. Gre za mariborsko in ljubljansko poslovalnico Hypo banke ter mariborsko poslovalnico Raiffeisen banke, pravijo v združenju, kjer sumijo, da je takšnih primerov več. A grafološke preiskave je treba plačati, zato si jih ne morejo privoščiti za vse člane, ki s takšnimi izjavami morebiti razpolagajo, poroča STA. Analizo združenja grafologov so prejeli včeraj, za zdaj pa še ne vedo, koliko poneverb je bilo. 

Majcenovič: Ne le nepoštena praksa, ampak še kriminalno dejanje

Predsednik združenja Frank Aleš Majcenovič je za spletni portal MMC RTV SLO povedal: »Do zdaj smo vedeli, da gre v bankah za nepošteno poslovno prakso, zdaj se je pokazalo, da gre še za kriminalno dejanje.« Napovedujejo kazenske ovadbe.

V Raiffeisen banki so se že odzvali in ostro zavračajo kakršna koli namigovanja združenja o ponarejanju podpisov, v banki Hypo pa pravijo, da če se bodo obtožbe pokazale za utemeljene, bodo ustrezno ukrepali. V Raiffeisen banki so za spletni portal 24ur povedali, da se nanje ni obrnila nobena stranka s takšnim problemom, ves postopek najemanja hipotekarnih posojil pa da se zaključi s podpisom pogodbe pri notarju. 

V Franku, združujočem več kot 1820 ljudi, ki so najeli posojila v švicarskih frankih, napovedujejo, da bodo vložili kazenske ovadbe. V oddaji Epilog na Pop TV so poročali, da je doslej vloženih 40 tožb. 

Odvetnik Miha Šercer iz Odvetniške družbe Šercer je za MMC pojasnil, da če so podpisi res ponarejeni, gre za kaznivo dejanje ponarejanja listin, za katero je zagrožena tudi zaporna kazen.

 

Deli s prijatelji