BLAMAŽA

Škandal: slovenske mlade smučarje namerno spregledali

Objavljeno 01. februar 2015 12.00 | Posodobljeno 01. februar 2015 12.00 | Piše: Iztok Umer

Tržaški organizator odpisal mlade smučarje iz Slovenije, Hrvaške in BiH.

Med vratci na smučišču Cimacuta je bilo vse v redu, pri podelitvi nagrad in priznanj pa si je organizator privoščil pravi škandal. Foto: Lado Celestina

KOPER – Neverjetno provokacijo, ki diši po šovinizmu, si je minuli konec tedna privoščil tržaški smučarski klub Sci Club 70 iz Trsta, ki je na smučišču v Forniju di Sopra v Karnijskih Alpah organiziral že 31. pokal Biberon (Trofeo Biberon), od katerih je zadnjih deset z mednarodno udeležbo. Na startu letošnjega tekmovanja najmlajših smučarjev je bilo 388 tekmovalcev, med njimi tudi približno 70 iz Slovenije, Hrvaške in BiH. Pravi škandal in blamaža sta nastala, ko so na podelitvi medalj, priznanj in nagrad organizatorji na oder klicali le italijanske udeležence in povsem ignorirali rezultate mladih smučarjev iz Slovenije, Hrvaške in BiH.

»Na povabilu tržaškega kluba je jasno pisalo, da gre za mednarodno tekmovanje, na katerem bodo podelili priznanja prvim desetim iz vsake kategorije. Deklice in dečki so bili razdeljeni v kategorije po letnici rojstva in spolu. Najmlajši so bili rojeni leta 2008, najstarejši pa leta 2003. Na progah na smučišču Cimacuta je potekalo vse kot po maslu. Na glavnem semaforju so se zapisovali rezultati vsakega tekmovalca in razvrstitve v svoji skupini. Slovenci smo na tekmovanje pripeljali 50 otrok iz dvanajstih klubov, sedmih iz notranjsko-primorske regije, treh iz centralne in dveh iz vzhodne regije, ki so dosegli dobre rezultate in vidne uvrstitve,« je pokal Biberon opisal Lado Celestina, regijski koordinator med Smučarsko zvezo Slovenije in klubi notranjsko-primorske regije.

Prav zaradi uvrstitev je bilo med otroki, trenerji in starši veliko pričakovanj na podelitvi, kjer se je zataknilo pri delitvi nagrad in priznanj že pri najmlajši skupini in se nadaljevalo pri starejših letnikih. Na oder so klicali le smučarje italijanskih klubov. »Skočil sem do organizatorja tekmovanja, predsednika tržaškega kluba Roberta Andreassicha, in ga vprašal, ali bo šlo za dve vrsti odlikovanj, eno za italijanske klube in drugo, kjer bodo štele uvrstitve vseh. Sprenevedal se je in mi odgovoril, da so bili mogoče kakšni tekmovalci diskvalificirani, v roki pa je držal končni seznam, na katerem so bili samo mladi smučarji iz Italije. Pridružil se mi je hrvaški trener, ki je bil deležen istega odgovora in da ima končno listo z uvrstitvami vseh tekmovalcev le spiker na podelitvi, ki je bil med dnevom tudi spiker na smučišču. Stopili smo še do tehničnega delegata tekme Luigija Popovica, ki je odvrnil, da je on delegat le od FISI (italijanske federacije zimskih športov, op. p.). Ko so prišli do letnika 2005, je pod odrom nastala taka gneča mladih smučarjev in njihovih trenerjev, da nagrajencem ni uspelo priti na oder. Šele z letnikom 2004 in 2003 se je začelo podeljevanje medalj in priznanj po doseženih rezultatih, torej so upoštevali tudi uvrstitve Slovencev, Hrvatov in Bosancev,« je dogajanje na podelitvi opisal Celestina.

Marsikateremu tekmovalcu je šlo na jok

To pa ni opralo madeža pri podelitvi v mlajših kategorijah. Marsikateremu tekmovalcu je šlo na jok, ni pomagala niti tolažba trenerjev in staršev, uradno ni bilo niti nobenega opravičila. »Klubi iz notranjsko-primorske regije se že vrsto let udeležujemo pokala Biberon. Na podelitvah se doslej še nikoli ni zgodil tak škandal, za katerega so letos poskrbeli letošnji organizatorji. Upravičeno se počutimo užaljene in ponižane, vsaj kar se tiče klubov z notranjsko-primorske regije, vam zagotavljam, da se prihodnje leto ne bomo udeležili omenjenega tekmovanja,« je neprijetno dogodivščino s Fornija di Sopra sklenil Celestina.

Deli s prijatelji