GRDA PREVARA

Škandal: opeharili slepo pevko Anjo

Objavljeno 01. junij 2015 23.11 | Posodobljeno 01. junij 2015 23.10 | Piše: Roman Turnšek

Marca so v Pirničah priredili dobrodelni koncert za slepo Anjo iz Trbovelj.

Anja Pustak Lajovic je zelo razočarana. Foto: Roman Turnšek

Anja Pustak Lajovic je dekle, ki jo je Slovenija pred časom spoznala prav s pomočjo Slovenskih novic. Spomnimo,19-letna dijakinja iz Trbovelj, ki je že od rojstva slepa, karseda skromno, celo v pomanjkanju živi sama z mamo Marjano, ki je že več let brez službe. S socialno pomočjo in z Anjinim dodatkom za invalidnost (slepoto) se prebijata iz meseca v mesec.

Anja je v življenju našla smisel predvsem v glasbi. Kot samouk se je naučila igrati na več inštrumentov, najraje igra na kitaro, zelo predano pa se ukvarja tudi s petjem. Nadvse se trudi, saj želi po šolanju čim bolj samostojno zaživeti in tudi z glasbenim udejstvovanjem zaslužiti kakšen dodatni evro v težkih razmerah. Njena zgodba je globoko ganila številne dobre ljudi, ki ji želijo pomagati po najboljših močeh, nedavni dobrodelni koncert za nadobudno Zasavčanko pa je žal dokaz, da nekaterim res ni nič sveto, da za svoj interes izrabljajo celo nesrečo pomoči potrebnih.

Dvorana polna, denarja nikjer

Kulturno-umetniško društvo Pirniče je za Anjo Pustak Lajovic priredilo dobrodelni koncert, in sicer da bi ji z izkupičkom pomagali pri nakupu šolskih potrebščin. Pobudnik koncerta je bil Jurij Marussig, s katerim je Anja precej sodelovala že prej. Kot pravi slepo dekle, se je Marussig prireditev z nastopom Ansambla Saša Avsenika odločil organizirati prav zato, ker je v preteklosti tudi sama že veliko pomagala njemu.

»Sodelovanje se je začelo pred nekaj leti, ko je na naši šoli s kranjskimi osnovnošolci predstavil gledališko predstavo o slepoti in slabovidnosti. Pozneje nam je predstavil še svojo pesniško zbirko. Ker je študiral tudi področje slepote in slabovidnosti na univerzi v Kopru, nas je pred nekaj leti povabil k sodelovanju pri načrtu narediti pot od Fiese do Pirana, prilagojeno slepim in slabovidnim. Potem nekaj časa o njem nisem slišala nič, pred kakšnim letom pa se je začelo najino individualno sodelovanje. Na predstavitvah njegovih pesmi po knjižnicah sem se predstavila s svojim glasbenim programom in prebrala katero od svojih pesmi. Začel me je vabiti tudi na predavanja o slepoti in slabovidnosti, kjer sem študentom pripovedovala svojo zgodbo in izkušnje. Največ pa sem mu pomagala z nasveti pri njegovi magistrski nalogi, v kateri je izdelal fizikalni pripomoček za slepe in slabovidne. Vse to sem delala brezplačno,« pripoveduje Anja. Pred kratkim pa se je, pravi, zapletlo.

Dobrodelna prireditev 15. marca v Pirničah je bila po njenem mnenju uspešna, saj so napolnili dvorano. Kljub zadovoljstvu na začetku pa je Anja zdaj, po dveh mesecih od koncerta, globoko razočarana. Še vedno namreč ni dobila niti centa od zbranega denarja!

Potrpežljivo je čakala, da se stvari uredijo, napravi obračun, izvede nakazilo in podobno. Toda namesto pričakovanega samo nenehno izmikanje in ignoranca.

»Po prireditvi mi je gospod Jurij rekel, da se v naslednjem tednu slišiva in da se bo pogovoril z računovodkinjo Anico Horvat. Po tistem tednu me je poklical, da še nima podatkov o zbranem denarju, ker je bil bolan, in da bo takoj povprašal. Potem spet ni bilo nič, pozneje sem izvedela, da je odšel na počitnice,« pripoveduje. Anji, ki je skupaj z mamo tudi sama prodajala vstopnice, se je sicer že prej zdelo čudnih nekaj stvari. Na primer, da ob primopredaji denarja za vstopnice, ki sta jih prodali, nista dobili nobenega potrdila.

»Gospod Marussig je denar vzel v roke, na moje vprašanje, ali mi bo dal kakšno potrdilo, ali moram podpisati kaj o predaji in podobno, pa je odvrnil, da tega ni treba, in je vzel denar. Zdelo se mi je sicer čudno, a sem molčala, kar je verjetno tudi moja napaka,« doda Trboveljčanka.

Po njenem vztrajnem poizvedovanju ji je le povedal, koliko denarja naj bi bilo zbranega, vendar sta bila zneska različna, enkrat je bilo rečeno, da so zbrali 500 evrov, drugič 1000. Zaradi tega je Anja postala še bolj pozorna. Čez čas jo je znova poklical, češ, Horvatova se ne odzove, čeprav da jo nenehno kliče in ji piše. Ker je Anja vztrajala, je sledilo novo pojasnilo. Tokrat naj bi se mu Horvatova končno oglasila, a naj bi mu rekla, da ne more nakazati denarja, ker še ni prejela računa združenja avtorjev in skladateljev Sazas. In da tudi ne ve, kako bi Anji denar sploh lahko nakazali!

»Predlagali so mi, naj se včlanim v njihovo društvo, in da mi bodo potem ta sredstva nakazali v dveh delih kot prevozne stroške, kot da bi imela recimo nastop. V tem primeru pa bi morala plačati članarino,« se čudi Anja nenavadnemu poslovanju. Marussigu je vseeno poslala svoje podatke, da bi vendarle dobila zanjo zbrani denar. A kljub temu še vedno ni bilo nič. Ali je Marussig računovodkinji res poslal Anjine podatke ali ne, tega Anja ne ve. Se ji pa vse skupaj zdi čedalje bolj sumljivo. Dobila je občutek, da je nekaj narobe in da se je nekdo okoristil z denarjem, ki so ga zbrali za njene potrebe.

Ne govori z novinarji!

Nato pa je v začetku maja prišlo Marussigovo elektronsko sporočilo, da mu je prav neprijetno, da se mu računovodkinja sploh ne oglasi, Anji pa je poslal kar njen elektronski naslov, naj ji še sama napiše nekaj besed. Ker tudi tokrat ni bilo odgovora, ker se je zdelo, kot da so se vsi v zemlji vdrli, se je Anja odločila. »Več kot dva meseca sem čakala, ker sem bila prepričana, da sredstva dobim. A ker jih še vedno nisem, sem se odločila, da temu naredim konec. Ne zdi se mi pravično in sumljivo postaja. Sredstva so se zbirala zame, kar je bilo tudi jasno in javno oglaševano, poleg tega pa moram poudariti, da nisem prosila nikogar, ampak mi je bilo ponujeno, da organizirajo dobrodelna prireditev,« še pravi.

Na Jurija Marussiga in Anico Horvat smo vprašanja naslovili tudi mi. Horvatova nam je po približno enem tednu sporočila, da je bilo prodanih 92 vstopnic in da je zbranih sredstev 920 evrov, (to je že tretji znesek, ki se omenja v zvezi z izkupičkom od koncerta). »Od tega je že plačan račun 320 evrov za ozvočenje, dvorana KUD Pirniče je bila brezplačna, predviden račun za Sazas pa je 150 evrov. Zakaj ima Sazas pravico izstaviti račun za avtorske pravice, čeprav je ansambel igral svojo avtorsko glasbo, za katero se je odpovedal avtorskim pravicam, je druga zgodba, ki ji sama nisem dorasla in ji najbrž tudi ne bi zmogla priti do konca,« nam je odgovorila Horvatova, ki tudi zanika, da bi bil pogoj za izplačilo sredstev Pustakovi včlanitev v društvo, prav tako pa plačilo članarine. Horvatova nam je v odgovoru zapisala še, da bo preostanek sredstev nemudoma nakazan Pustakovi.

Od Jurija Marussiga odgovora nismo prejeli, nam je pa Pustakova zaupala, da je zaradi naših vprašanj dobila njegov nasvet in priporočilo, naj ne govori z novinarji.

Saj najbrž bi se slepa pevka v časopisu raje pojavila v zvezi z lepšimi stvarmi. Na primer s tem, da bi se zahvalila vsem ljudem dobrega srca, ki so s prihodom na koncert darovali. A najprej mora od tistih, ki so evre pobirali v njenem imenu, denar tudi dobiti.

Napaka ob rojstvu

Anja se je rodila kot nedonošenček, s šestimi meseci in pol. Tehtala je le 1500 gramov; zaradi zdravniške napake – telesce je dobilo preveč kisika – je oslepela. Letos končuje četrti, zadnji letnik srednje poklicne administrativne šole v Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. 

Deli s prijatelji