PLAZ

Skale so padle, 
previs še grozi

Objavljeno 10. marec 2015 14.23 | Posodobljeno 10. marec 2015 14.23 | Piše: Mojca Marot
Ključne besede: plaz

Pod gradom, kamor so zgrmele skale, postavljajo nove ograje.

Najprej so sanirali, utrdili in še za en meter povišali prvotno zaščitno ograjo. Foto: Mojca Marot

LEMBERG PRI NOVI CERKVI – Strah, ki se je prikradel med stanovalce kraja Lemberg v krajevni skupnosti Nova Cerkev v občini Vojnik, ko se je pred 10 dnevi po pobočju pod gradom sprožilo kamenje in celo nekaj manjših skal, ki so ogrozile dve stanovanjski hiši, se še vedno ni polegel. In se verjetno nikoli ne bo, saj ni nikogar, ki bi lahko prebivalcem zagotovil stoodstotno varnost. Niti ko bo sanacija končana. To priznava, čeprav nerad, tudi vojniški župan Branko Petre.

»Ali lahko zagotovim stoodstotno varnost tem ljudem? Ne, za zdaj ne oziroma vsaj do takrat ne, dokler se ne bo saniralo tudi stanje na mestu odloma skale, kar pa je v pristojnosti države. Občina za to žal nima denarja. Dejstvo je, da ta trenutek previs še vedno grozi. Na ministrstvi za okolje in prostor ter kulturo smo že poslali prošnjo za sestanek in pomoč. Pri projektantu je naročen projekt sanacije nastalega stanja, plaz pa je uvrščen na prvo mesto prioritet, saj ogroža življenja in imetje ljudi,« je strnil dogajanje zadnjih dni župan Petre. In ob tem pohvalil lemberške gasilce in gasilce z Dobrne, ki so bili prvi, ki so priskočili na pomoč zmedenim prebivalcem.

»Ne nazadnje gre zahvala tudi podjetju Isar, ki se je nemudoma lotilo sanacijskih del kljub izpostavljenosti, prav tako se je za krajane zelo zavzel predsednik KS Nova Cerkev Slavko Jezernik,« je še povedal župan Branko Petre.

Da gospod Jezernik vsak dan po nekaj ur osebno preverja, kako potekajo dela, priznavata tudi družini Hren in Lužar, ki sta tisti, ki od noči, ko se je kamenje usulo po pobočju, ne spita v svojih spalnicah. »Še vedno smo v nemilosti,« pravita Aleš in Nataša Hren, ki imata tri otroke, stare šest, osem in 14 let. Prav oni so bili prve dni v velikem šoku in zelo jih je skrbelo, ali se bodo res morali kar odseliti. Aleš priznava, da je bilo v tisti zmedi v prvih dneh nekaj preveč hude krvi in morda tudi neupravičene kritike. »A glavno je, da smo našli skupni jezik. Res smo bili malo jezni, ker nam je občina najprej ponudila eno hišo, ki je bila tri leta zaprta in zato povsem zanemarjena, polna mišjih iztrebkov in vlage, skratka, potrebovali bi nekaj časa, da bi lahko v njej prespali, saj v takem res ne moreš. Potem so nam ponudili še eno, a v občini Žalec, kar pa je bilo za nas spet nesprejemljivo, saj otrok nikakor ne bi mogel vsak dan spraviti v šolo na Dobrni. In potem smo našli tretjo varianto, ki nam ustreza,« pove Aleš.

Podobno je z njihovimi sosedi Lužarjevimi, ki so trenutno nameščeni na turistični kmetiji Soržev mlin. »Župan nam je zagotovil, da nam bodo krili stroške do konca tega tedna in upam, da bo sanacija res končana v predvidenem roku in se bomo lahko vrnili v svojo hišo. Sicer pa smo čez dan tako ali tako vseskozi tu, v Lembergu, le ponoči tam prespimo. Če nič drugega, tako vsaj spimo brez skrbi,« zatrdi Igor Lužar.

Konec tedna v svojih posteljah?

Kot nam je potrdil Slavko Jezernik, je prva ograja, ki je 15 let varovala hiše pred morebitnim udorom kamenja, že sanirana in višja za en meter. Ključavničarji so ji dodali še lovilne mreže. »Trenutno postavljajo še eno, novo zaščitno ograjo, ki bo nekaj metrov više od prve, in ko bo tudi ta končana, se bodo stanovalci lahko preselili nazaj,« pravi Jezernik. Pričakuje, da se bo to zgodilo v začetku prihodnjega tedna, če ne že ta vikend. Izvajalcem gre namreč vsaj vreme zelo na roko. Kljub temu pa Aleš Hren ne verjame, da bodo potem povsem mirni. »Še naprej bomo živeli v nenehnem strahu. Ta trenutna sanacija bo zgolj obliž na rano, potrebna bo veliko večja, ki lahko traja leta,« razmišlja. Glede očitkov o kurjenju na pobočju pod gradom, o čemer je bilo veliko govora, pa pove: »Kurilo se je, to vam zagotavljam. Mi smo takrat, ko smo to opazili, poklicali policijo, prav tako o tem obstajajo fotografije, ne vem pa točno, koliko let je od takrat.«

Župan Petre na to odgovarja: »Plaz je nastal zaradi naravnega dogajanja na grajskem hribu. Na tem delu jaz osebno nisem videl, da bi lastnik izvajal kar koli v smislu obnove gradu. Ves material, ki se je odkrušil, je ostal na hribu. Predvsem manjše kamenje, medtem ko so vse velike skale zgrmele v dolino in se na srečo ustavile na zaščitni ograji, ki jo je občina postavila pred leti. Poškodbe so tako nastale le na ograji, drugje ne.«

Stanovalce so zaradi varnosti takoj evakuirali. Prvo noč so prespali pri sorodnikih, za dve naslednji jim je občina plačala stroške prenočišča v enem od gostišč na Dobrni, za 10 dni pa jim bodo povrnili stroške namestitve v apartmajih v gostišču Stolec in Sorževem mlinu, kjer so še vedno.

»Čeprav tega nismo bili dolžni storiti, smo njihovo stisko razumeli. Žal občina nima na voljo lastnih praznih in opremljenih stanovanj, zato smo pač iskali druge možnosti in jih na srečo tudi našli,« še pravi župan. In še, da jim hiš žal ne morejo prestaviti drugam, kot se tudi ne da prestaviti gradu ali hriba. Glede sanacije pod gradom, ki je spomeniško zaščiten in zato občina nima nikakršnih pristojnosti za večje posege, pa je župan ravno včeraj potrkal tudi na vrata ministrstva za kulturo. Vseskozi na sestankih, na katerih iščejo rešitve, aktivno sodeluje tudi lastnik gradu Franci Zidar.

 

Deli s prijatelji