NEDELJSKI IZLET

Škalce niso 
samo vinogradi

Objavljeno 03. maj 2015 20.45 | Posodobljeno 03. maj 2015 21.08 | Piše: Drago Medved

Na tem hribčku nad Slovenskimi Konjicami je nastala posrečena in zelo slikovita kombinacija naravnih lepot in sodobnega turističnega utripa.

Simbol vinogradništva. Foto: Drago Medved

Škalce so veseli del naše domovine. To so vedeli že žički kartuzijani, saj so imeli na tem hribčku nad Slovenskimi Konjicami svoje boljše vinogradniške lege. Pred leti se je vinogradom pridružilo še igrišče za golf, nekdanje stavbe med trtami pa so postale sodobni turistični apartmaji. Nastala je posrečena in zelo slikovita kombinacija naravnih lepot in sodobnega turističnega utripa.

Škalce so bile prvič omenjene leta 1373 z imenom Schalcz, o čemer hrani listino Štajerski deželni arhiv v Gradcu. Na tem območju že od nekdaj gojijo trto in sredi vinogradov danes stoji tudi ena najsodobnejših vinskih kleti v Evropi Zlati grič. Do Škalc pridemo kar peš iz Slovenskih Konjic. Preden zapustimo zadnje ulice, pozdravimo na klopi sedeči kip pesnika Ivana Minattija, delo akademske kiparke Katje Majer, odkrili so ga marca letos.

Pot nas nato vodi do kleti Zlati grič, kjer je tudi sedež istoimenskega podjetja. Kletne prostore vam prijazno razkažejo, čeprav ob nedeljah nimajo odprto, a z dogovorom se da vse doseči. Posebnost je arhitektura kleti, saj ni z ničimer nasilno posegla v naravno okolje in se je zlila z njim.

Na poti na vrh Škalc nas pozdravi stara lesena stiskalnica za vino, ki tu stoji kot zunanji simbol vinogradništva v kraju. Postavili so ji streho, da jo varuje, kar je prav, saj nikoli ni bila sama, ampak vedno del viničarskega objekta. Ko pridemo na vrh Zlatega griča, se pogled odpre na Slovenske Konjice, celotno Dravsko polje z Bočem v ozadju, Konjiško goro in savinjske planine na zahodni strani.

Dolini, ki leži na drugi strani gostilne Grič, se reče Jamne, tam je igrišče za golf, ki ima devet igralnih polj, katerih skupna dolžina je 2448 metrov. V Jamnah je osrednja stavba nekdanja Werzanijeva, nato pa Fantonijeva, Ogorevčeva in nazadnje Križničeva vila, zgrajena v obliki angleškega dvorca. Danes sta v njej manjši gostinski lokal in sprejemna pisarna golfišča. Prvotno vrhkletno hišo s kolarsko delavnico in žganjekuho sta zakonca Werzan leta 1881 nadzidala v nadstropno vilo, stavbo pa je nato kupil znameniti slikar Fantoni. Prvo samostojno delo je opravil na Dobrni, kjer je leta 1857 poslikal župnijsko cerkev (slike je čez 30 let nadomestil z novimi). Ker je imel mnogo naročil (podpiral ga je zlasti celjski opat Matija Vodušek), sta z Jakobom Brollom s slikami polepšala veliko cerkva v Sloveniji.

Po njegovi smrti 31. maja 1892 je njegova žena posest s hišo prodala Martinu Ogorevcu, zavednemu slovenskemu trgovcu, ki je imel v Jamnah vinotoč in penzion. Po očetovi smrti je posest prevzela hči Ana Križnič, njen mož Alojz pa je bil ustanovitelj in prvi predsednik turističnega društva ter konjiški župan. V neposredni bližini igrišča za golf in restavracije Gostilna Grič je urejena apartmajska hiša s tremi čudovitimi apartmaji – Vinogradniški dvorec. Stavba je kulturni spomenik, v preteklosti last konjiških gospodov, tip bogatejšega plemiškega vinskega hrama.

V Škalcah boste našli tudi Muzejček Zrno v hiši št. 17. Ta lesena stavba je v zasnovi kletna viničarija iz zadnje četrtine 17. stoletja. Klet je kamnita in velbana, delno vkopana v zemljo in enodelna. Nadkletno pritličje je v celoti leseno in zgrajeno iz ročno obdelanih, v spodnjem delu hrastovih, v nadaljevanju pa iz smrekovih brun. Vanje so vrezana okenca s polkni. V pritličju so: lapa (vhodna veža), hjša (velika soba) in nekdanja črna kuhinja, ki je povezana s štjblcem (malo sobo). V hjši so ohranjeni stara krušna peč, deskasti pod ter strop iz lesa iz dvojno položenih desk, ki ga podpira leseni tram. Vse to uvršča hišo med najstarejše lesene stavbe v Dravinjski dolini in širše. Je edinstveni muzej te vrste na Slovenskem ter v sosednjem zahodno- in vzhodnoevropskem prostoru. Zanj skrbi Jože Fideršek, ki si je v življenju služil kruh s kruhom, zato sta ostala večna prijatelja. Po Škalcah vas vodijo čudovite sprehajalne poti na vse strani.

Deli s prijatelji