UKINITEV AGENCIJE

Skalar je šele 
prva žrtev afere

Objavljeno 07. marec 2014 13.57 | Posodobljeno 07. marec 2014 13.57 | Piše: Jadran Vatovec

Spirit očitno ni bil zdrav duh izpod zdravega vladnega telesa.

Premierka Bratuškova je takole čestitala novemu ministru Dragonji: mu je tudi za napoved ukinitve »Janševega« Spirita? Foto: Aleš Černivec/Delo

LJUBLJANA – Minister za gospodarski razvoj Metod Dragonja je že med predstavitvijo svojega programa pred parlamentarnim odborom za gospodarstvo marsikoga presenetil z napovedjo, češ da namerava, če bo imenovan – kar je, kot vemo, pozneje tudi bil –, število zaposlenih v ministrstvu, ki ga bo vodil, zmanjšati za kar 30 odstotkov. Drastično zmanjšanje števila zaposlenih naj bi dosegel predvsem z ukinitvijo javne agencije Spirit, dejavnosti katere naj bi (pre)razporedili na druge službe. In?

Dragonjeve besede so meso postale

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je v tako imenovani vladni redovalnici (v njej delodajalska zbornica vsak mesec ocenjujejo dobre in slabe poteze, odločitve, predloge vlade premierke mag. Alenke Bratušek) za februar 2014 izrecno poudarila, da pričakuje, da bo vlada ugotovila konkretno odgovornost za nestrokovnosti in nepravilnosti pri izvajanju razpisa Program za spodbujanje razvoja novih produktov v letih od 2013 do 2015 – RNP 2013 in za njegov preklic: »Zahtevamo temeljito preiskavo te afere. Zahtevamo odgovornost vseh pristojnih.«

Drži, GZS je slovensko javnost že na začetku februarja obvestila, da je ogorčena zaradi razveljavitve Spiritovega razpisa »zgolj zaradi domnevne korupcije«, na podlagi katerega bi slovenskim gospodarskim družbam razdelili 30 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Z razveljavitvijo so bili oškodovani predvsem tisti, ki so se v dobri veri in s kakovostnimi projekti prijavili na razpis. Po prepričanju GZS bi vsekakor bilo primerneje razveljaviti zgolj sporno ocenjevanje prijav na razpis in zagotoviti novo cenitev z neodvisnimi strokovnjaki, saj bi izbrane projekte lahko vsaj poskušali uresničiti do konca leta 2014.

Kaj se je pravzaprav zgodilo? Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je kar na lepem slovensko javnost obvestilo, da je sklenilo preklicati pogodbo o sofinanciranju projektov s področja razvoja novih produktov 2013–2015 zato, ker je bilo v pripravo programa razpisa in javnega povabila vključeno tudi osebje javne agencije Spirit, ki naj bi bilo tesno povezano z nekaterimi podjetji, ki so se potem uspešno prijavila na sam razpis. Škandal je, skratka, naključno izbruhnil, ko so se iz ocenjevanja prispelih prijav izločili štirje člani strokovne komisije, ki jo je imenovala agencija Spirit in ki so lahko do izločitve lahko sodelovali pri določanju pogojev za kandidiranje in meril za izbor prijavljenih projektov. Ti so se namreč izločili prav zaradi tega, ker so (bili) povezani s podjetji, ki so se prijavila na razpis, oziroma ker so z istimi podjetji sodelovali tudi pri pripravi projektnih vlog, s katerimi so se ta podjetja prijavila na razpis. Zato je gospodarsko ministrstvo tudi odločilo, da bo o vsem obvestilo še Komisijo za preprečevanje korupcije.

Svet javne agencije Spirit, ki jo je leta 2012 ustanovila vlada premiera Janeza Janše in ki naj bi skrbela za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma, je sicer vladi že predlagal razrešitev vršilca dolžnosti direktorja Spirita Boštjana Skalarja. So zgolj Skalarja pripravljeni politično-arbitrarno žrtvovati kot nekakšnega grešnega kozla? Pa je on čisto zares edini, ki bi bil lahko odgovoren za domnevno koruptivnost v Spiritu in omenjeno afero?

Deli s prijatelji