TATVINA

Skakalkam ukradli orla, Prevc ga še ima

Objavljeno 12. februar 2017 08.09 | Posodobljeno 12. februar 2017 08.09 | Piše: Jože Miklavc

Kipci Tadeja Brglesa so lani krasili prizorišče smučarskih skokov na Ljubnem ob Savinji. Eden je še vedno tam, drugi je v rokah Petra Prevca, tretji je izginil neznano kam.

Nenavadna zgodba, povezana z drugim najlepšim in največjim praznikom slovenskega smučarskoskakalnega praznika (za legendarno Planico) na Ljubnem ob Savinji se je začela z idejo domačina Tadeja Brglesa. Državni prvak v hitrostnem kiparjenju z motorno žago je ob lanskoletni skakalni prireditvi naših orlic za svetovni pokal na objektih skakalnice na Rajhovki postavil tri, posebej za ta dogodek izdelane mojstrovine. Šlo je kajpak za simbole slovenskega skakalnega športa, smučarskih skokov in poletov, orle, ustvaril jih je iz hrastovega lesa. Največjega je fiksno montiral nad zaletno rampo (kjer je nameščen tudi zdaj), saj ga je podaril Smučarskoskakalnemu klubu Ljubno BTC. Drugi je bil nameščen v improviziranem reporterskem studiu naše nacionalne televizije, tretjega, še posebno lepo aranžiranega, pa je po osvojenem velikem kristalnem globusu podaril Petru Prevcu. Vendar je eden od Tadejevih orlov že postal tarča dolgoprstnežev.

Kam je izginila orlica?

Tadej Brgles je po poklicu kmetijsko-gospodarski tehnik, kot operater na robotskih linijah pa je zaposlen v eni najuspešnejših slovenskih delniških družb KLS Ljubno. Registrirano ima tudi dopolnilno dejavnost na kmetiji (izdelava izdelkov iz lesa, stavbno mizarstvo in tesarstvo). Poleg dela na manjši kmetiji torej ustvarja obrtniške in umetniške podobe iz lesa, znan pa je tudi kot izdelovalec znamenitih ljubenskih potic iz lesa in naravnih materialov, ki jih že stoletje le na Ljubnem izdelujejo kot kulturno dediščino in prinašajo v tamkajšnjo cerkev ob cvetni nedelji k blagoslovu.

Porodila pa se mu je tudi ideja, da bi tudi vse uspešnejšim slovenskim smučarskim skakalkam, ki imajo svojo zibelko prav na Ljubnem, podaril simbolična krila. Zato je lani izdelal tri lesene orle, ena od njih je bila orlica, ki je krasila televizijski studio v izteku. Režiser prenosa jo je večkrat postavil v kader kamere, ko so se pred njo in mikrofonom menjavali gostje. In prav ta kipec je izginil neznano kam. Tako Brgles kot organizatorji tekmovanja so ga takoj poskušali najti, a brez uspeha. Prijave pa niso vložili, saj so bili prepričani, da ga je le nekdo shranil. Toda tudi poizvedbe na družabnih omrežjih niso bile uspešne, lumpa, ki je ukradel izjemen Tadejev unikat, pa vse do danes niso odkrili.

Ni mu ga smel 
podariti v Gorenju

Primerek orla, ki se ozira nad zaletišče skakalnice, je Tadej podaril vrlim prirediteljem smučarskih skokov in najboljšim slovenskim skakalkam, enega pa je torej namenil najuspešnejšemu skakalnemu šampionu minule zime Petru Prevcu. Ko so pri generalnem pokrovitelju slovenske skakalne reprezentance v velenjskem Gorenju pripravljali sprejem za zmagovalca in vse njegove kolege, je Tadej prosil, ali mu sme kot njegov velik občudovalec in navijač na tej prireditvi predati orla. Pa se to ni zgodilo, saj mu prireditelji tega niso dovolili.

Naslednjega dne se je zato Tadej v spremstvu prijatelja in fotografa Franja Atelška odpravil v Petrovo domačo Dolenjo vas, kjer so mu sprejem pripravili še vaščani. Tam kajpak težav ni bilo, domačini so v scenarij z veseljem vnesli tudi izročitev orla Petru, ki je bil posebnega darila še kako vesel.

»Veliko svojih izdelkov sem že podaril v dobrodelne namene ter nekaterim zares izjemnim ljudem, a ko sem lahko stisnil roko našemu skakalnemu idolu, sem bil zares srečen človek,« sklene Tadej Brgles. 

Deli s prijatelji