PENZIJE

Sivi panterji: Dogaja se masaker nad upokojenci

Objavljeno 02. julij 2012 17.56 | Posodobljeno 02. julij 2012 17.57 | Piše: M. U.

Obeta se pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti dela varčevalnega zakona.

Sindikati, ki reformi nasprotujejo, in so referendum predlagali, trdijo, da ga ustavni sodniki ne bi smeli preprečiti.

LJUBLJANA – Seniorji in seniorke LDS oziroma Sivi panterji so zlasti zaskrbljeni nad ukrepi, ki zadevajo socialni položaj nemajhnega števila upokojencev. Poudarjajo, da gre za zniževanje že tako majhnih pokojnin za tisti del sredstev, ki je bil posamezniku primaknjen iz državnega proračuna.

                                                      'Zlizani' Desus

Sindikat upokojencev Slovenije pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije bo vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti dela varčevalnega zakona, ki se nanaša na omejevanje pravice do letnega dodatka in na zniževanje pokojnin nekaterim skupinam upravičencev.

Tako ugotavljajo, da se je vrh stranke Desus, dozdajšnje samooklicane zagovornice interesov upokojencev, 'zlizal' z vladajočo koalicijo zaradi lastnih koristi, velik del upokojencev pa prepustil masakru vlade in večini državnega zbora (DZ), ko je šlo za sprejemanje zakonov o uravnoteženju javnih financ. Sivi panterji izražajo globoko nestrinjanje s sprejetimi varčevalnimi ukrepi na plečih dela upokojencev.

Ne delitvam na prave in neprave Slovence

Ugotavljajo tudi, da v povezavi z drugimi dogodki zadnjih dni ne gre samo za varčevanje, temveč za veliko več. Upokojence čaka še drugi varčevalni paket, ki bo sledil ob naslednjem izplačilu pokojnin, to je ukinitev sredstev za rekreacijo. Dodajajo, da gre za ukrepe, ki prizadevajo borce NOB, invalide, internirance, ukradene otroke, žrtve medvojnega fašističnega in domobranskega nasilja. Gre za vprašanja, ki so v naši družbi mnogokrat izpostavljena in so vezana tudi na povojne zunajsodne poboje. Izrecno poudarjajo, da se s temi dejanji, storjenimi v preteklosti, ne strinjajo in zavračajo kakršno koli odgovornost za te zločine.

Vsem tistim, ki ta vprašanja znova in znova izpostavljajo in na ta način delijo Slovence na prave in neprave pa predlagajo, da si pobližje ogledajo knjigo Jožeta Vidica z naslovom Po sledovih Črne roke.
 

Deli s prijatelji