PORAVNAVA

Sistemska tehnika bi od vlade deset milijonov

Objavljeno 08. januar 2015 10.07 | Posodobljeno 08. januar 2015 10.07 | Piše: STA, K. K.

Tekmec Patrie z razpisa za nakup osemkolesnikov si obeta dober zaslužek.

Tudi na Hrvaškem preiskujejo domnevno podkupovanje finske Patrie.

LJUBLJANA – Sistemska tehnika se z državo dogovarja o poravnavi pri odškodninski tožbi, ki jo je vložila po tem, ko je leta 2006 ostala brez posla za dobavo oklepnikov 8 x 8. Pravnomočne obsodbe v zadevi Patria so položaj države močno poslabšale, odškodnina bi jo lahko stala več kot 10 milijonov evrov. O poravnavi bo zadnjo besedo imela vlada, poroča Dnevnik.

Čakali na Patrio

Na ministrstvu za obrambo so za časnik v sredo potrdili, da so od državnega pravobranilstva že prejeli poravnalno ponudbo Sistemske tehnike o sporazumni rešitvi spora. Možnosti in izhodišča na ministrstvu še preučujejo.

Sistemska tehnika je sicer pred slabim desetletjem proti državi vložila več tožb, s katerimi je zahtevala razveljavitev pogodbe med državo in Patrio oziroma Rotisom, ugotovitev njene ničnosti, sklenitev nove pogodbe o dobavi oklepnikov in plačilo 5,6 milijona evrov odškodnine. Sodišče je vse tožbe združilo v eno pravno zadevo in počakalo na razplet kazenskega postopka v zadevi Patria.

Na sodišče aprila

Ministrstvo je sicer pogodbo s Patrio sporazumno prekinilo že leta 2012. Ljubljansko višje sodišče pa je maja lani potrdilo sodbo, s katero so bili zaradi kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem oziroma s sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje na zaporne kazni, obsojeni nekdanji predsednik vlade Janez Janša, brigadir Tone Krkovič in prokurist Rotisa Ivan Črnkovič. To pa je izboljšalo položaj Sistemske tehnike v tožbi proti državi.

Še pred obravnavo, ki je razpisana za april, so se po poročanju Dnevnika začeli pogovori o poravnavi. Kot je za časnik pojasnil generalni direktor Sistemske tehnike Milan Švajger, od države zahtevajo povrnitev stroškov, ki so jih imeli z razvojem novega oklepnika. Ti znašajo približno pet milijonov evrov, skupaj z obrestmi pa dobrih enajst milijonov evrov, še poroča Dnevnik.

Deli s prijatelji