POSLABŠALO SE MU JE

Sirski begunec Ahmad Šami pristal v bolnišnici

Objavljeno 19. november 2017 21.53 | Posodobljeno 19. november 2017 21.55 | Piše: STA, A. K.

Zdravstveno stanje sirskega begunca Ahmada Šamija se je po birokratskih zapletih in negotovosti glede deportacije tako poslabšalo, da se zdravi na nevrološki kliniki UKC Ljubljana.

LJUBLJANA – Miha Blažič, aktivist in zastopnik sirskega begunca Ahmada Šamija, je v petek potrdil, da je Šamijevo psihološko stanje slabo. Ob tem je dodal, da nadaljujejo posvetovanja s pravniki o mogoči rešitvi, po kateri bi Šami lahko ostal v Sloveniji.

Po poročanju Pop TV naj bi Šamija sprejeli na psihiatrično kliniko, čez noč pa se mu je stanje tako poslabšalo, da so ga hospitalizirali na nevrološki kliniki, kjer opravljajo dodatne preiskave. Njegovo psihično in fizično stanje naj bi bilo skrb vzbujajoče.

Primer sirskega begunca odmeva že ves teden po tistem, ko so se zanj zavzeli v strankah koalicije in v Levici, poslanca SD in Levice pa sta ga v torek odpeljala v državni zbor, s čimer naj bi preprečila deportacijo.

Vlada je nato v četrtek iskala rešitve, med drugim, da bi v skladu z zakonom o tujcih ugotovila obstoj interesa države, da Šami dobi dovoljenje za začasno prebivanje. Konsenza ni našla, v petek pa je ministrica za notranje zadeve Györkös Žnidarjeva ponovila, da je deportacija posledica pravnomočne odločitve vrhovnega sodišča.

Strokovno stališče ministrstva za notranje zadeve pa je, da je uporaba diskrecijske pravice po dublinski uredbi mogoča le do pravnomočnega končanja postopka.

Deli s prijatelji