NEVARNO

Sirena bo naznanila evakuacijo, tu bodo zapore cest

Objavljeno 24. julij 2017 20.06 | Posodobljeno 24. julij 2017 20.10 | Piše: STA, Ma. M.

Popoka lahko kritina.

Policisti so nadzirali območje

VURBERK – Zaradi uničenja 250 kilogramov težke bombe v Vurberku bo potrebna evakuacija več kot 450 ljudi iz hiš, ki se bo začela ob 10. uri. Zaprti bodo tudi ceste in zračni prostor.

Strokovnjaki so po temeljiti preučitvi primera in posvetovanjih s kolegi tujine – v Sloveniji namreč take bombe še niso našli – sklenili, da krenejo v akcijo v torek dopoldne. Bombo bodo najprej preselili z dvorišča stanovanjske hiše v 30 metrov oddaljeno jamo v gozdu za hišo in jo nato tam uničili, je postopek razložil predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh.

Ne vedo, kaj je v njej

Zadeva je zelo tvegana, saj je domačin, ki je bombo našel prejšnji teden pod zemeljskim površjem ob grajskem obzidju, kakor smo poročali, to preselil na svoje dvorišče, s čimer je lahko prišlo do sprememb v njej. Prav tako še vedno ne vedo točno, kakšno eksplozivno sredstvo vsebuje.

Sirena bo naznanila evakuacijo

Iz previdnosti bodo v torek izpraznili celotno območje v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe. Po besedah poveljnika Civilne zaščite Občine Duplek Bojana Turčina gre za 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Začetek evakuacije bodo ob 10. uri naznanile sirene, nato pa bodo imeli ljudje pol ure časa, da zapustijo vplivno območje. Ko bodo policisti in gasilci preverili vse objekte, ali so res prazni, bodo strokovnjaki NUS začeli akcijo.

Bombo bodo na mestu, kjer se trenutno nahaja, obdali z zaščitnim ovojem, nato pa s posebnim žičniškim sistemom preselili v jamo in tam poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. Če jim bo akcija uspela, bo imela povzročena eksplozija moč manjše ročne bombe. Če ne, bo eksplozija mnogo silovitejša.

Radij dveh kilometra bo vedel, da so jo razstrelili

Po ocenah NUS bo vidna in slišna v oddaljenosti dveh kilometrov, večje gmotne škode pa naj tudi v tem primeru ne bi bilo, morda bodo le popokali strešniki na okoliških strehah zaradi padajočega kamenja in drugih delcev. »Poskušali bomo narediti največ, kar se da,« je poudaril Boh.

Območje uničenja bombe so obdali s 7,5 metra zaščite, v okolici pa postavili tudi merilne naprave, s katerimi bodo merili seizmične učinke, ki bodo lahko podlaga za povrnitev morebitne nastale škode. V akciji na kraju dogodka bo sodelovalo sedem strokovnjakov, konkreten stik z bombo pa naj bi imela le dva.

Bombne tehnike v Sloveniji prvič čaka kaj takega

Kako dolgo bo vse skupaj trajalo, še ni jasno. »Hitenje je recept za nesrečo, zato si bomo vzeli ves čas, ki je potreben za uspešno akcijo,« je pojasnil Boh. Takega premika bombe doslej še nikoli niso izvedli, zato v akciji sodelujejo le najizkušenejši strokovnjaki.

Zaprte bodo ceste

Na območju bodo zaprli vse ceste, torej tudi regionalno povezavo Maribor–Ptuj, zapore bodo nadzirali policisti. 

Cestne zapore bodo opravljene na naslednjih odsekih:

  • regionalna cesta Ptuj–Grajena–Dvorjane–Duplek (R3 710/1292)
  • lokalna cesta LC 328 091 – pri hišni številki Krčevina pri Vurbergu 160
  • odcep iz LC 328 091 proti hišni številki Krčevina pri Vurbergu 189 (stara fazanerija)
  • javna pot JP 828 431 za hišno številko Krčevina pri Vurbergu 30

Zagotovljeno bo tudi požarno varovanje, če bo slučajno prišlo do požara, zaprt bo tudi zračni prostor v razdalji dveh kilometrov po tleh in 2500 metrov v višino od mesta bombe, predvsem s ciljem zagotovitve miru med izvedbo postopka uničenja bombe. »Predvsem droni so lahko moteči. To je varnostno izjemno tvegan dogodek, zato pozivamo vse, da spoštujejo navodila in prepovedi,« poudarjajo pri policiji.

Deli s prijatelji