PLIBERŠEK

»Sindikatom bi odvzel del moči«

Objavljeno 12. maj 2012 16.04 | Posodobljeno 12. maj 2012 16.04 | Piše: A. L., STA

Židan je dejal, da poslanci pred sprejemanjem varčevalnih ukrepov niso mogli prebrati vsega gradiva.

Franci Pliberšek.

MARIBOR – Poslanec SD Dejan Židan je na današnji okrogli mizi z naslovom Izziv varčevanja in spodbujanje gospodarske rasti: 5 ključnih reform v Mariboru povedal, da ga je presenetila želja vlade po ustvarjanju izrednih razmer pri sprejemanju zakona o uravnoteženju javnih financ. Dejal je, da poslanci niso mogli prebrati vsega gradiva pred sprejetjem zakona.

Nepotrebno hitenje

Židan je ocenil, da je dogovor vlade s sindikati dober in koristen, osebno pa se je bal morebitnega referenduma. Zanj je tudi pomembno, da je odpravljena tudi Virantova plačna reforma in da je vlada obljubila, da do konca leta 2013 ne bo posegala na to področje. Poudaril je, da je za ponedeljek sklicana redna seja DZ z zelo malo točk dnevnega reda, kar se v samostojni Sloveniji še ni zgodilo, zato se mu je hitrost pri sklicu izredne seje, na kateri so obravnavali omenjeni zakon, zdela nepotrebna.

Za male prašne delce ni denarja

Za Židana so sprejeti varčevalni ukrepi neusklajeni. Tako je po njegovih besedah v Sloveniji eden večjih problemov emisija malih prašnih delcev. Slovenija je EU dala zavezo, da bo to odpravila, vendar v proračunu za ta namen ni predviden niti evro. Prav tako se mu zdi sporen odvoz mrtvih živali. Lani je bilo za ta namen zagotovljeno 600.000 evrov, predvsem za stroške bencina, letos pa le 450.000 evrov. Glede tujih investitorjev v Sloveniji je Židan pojasnil, da se Slovenije izogibajo, saj se težko prebijejo skozi birokratske ovire, nezadovoljni so tudi s pomanjkanjem tehničnega kadra. Židan je tudi dejal, da ne podpira dviga spodnje davčne stopnje, ampak dvig zgornje davčne stopnje za dva odstotka, kar ne bi bistveno vplivale na porabo.

Židan ima zadržke tudi pri sprejemanju zlatega fiskalnega pravila, saj meni, da z njim ni treba hiteti, ker da operativnega učinka to pravilo ne bo imelo.

Sindikatom odvzeti moč

Omizja, ki je potekalo v okviru druge akademije aktivnega državljanstva in podjetništva, se je udeležil tudi lastnik in direktor družbe Mik Celje Franci Pliberšek, ki je pred mesecem dni napisal javno pismo vladi in sindikatom. Pliberšek opozarja, da ne moreš zapraviti več, kot si ustvaril, politike pa je pozval, naj delajo po lastni vesti za dobro vseh državljanov Slovenije. Po njegovem mnenju bi morali politiki manj napihovati svoj politični ego, predvsem bi morali biti učinkovitejši, sindikatom pa bi odvzel del moči.

Dvojni ekonomski šok

Po oceni profesorja z ekonomske fakultete v Ljubljani Igorja Mastena je bilo pričakovati, da bo zakon o uravnoteženju javnih financ sprejet. Skrbi pa ga, da slovensko gospodarstvo doživlja negativni šok zaradi povpraševanja in ponudbe. »To, kar se zdaj dogaja v slovenskem gospodarstvu, ni optimalno, saj je slovenska ekonomija v dvojnem ekonomskem šoku. Pomembno je, da se za potrošnjo zagotovijo ustrezni viri,« je še dejal Masten.

Kljub drugačnim napovedim se omizja, ki ga je organizirala 'mreža idej' pri Inštitutu Jožeta Pučnika, ni udeležil minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, ki je zadržan, zaradi nenavzočnosti na pogovoru o razvojnem preboju Slovenije pa se je opravičil premier Janez Janša.

Deli s prijatelji