OPOZORILNI SHOD

Sindikati in ZL ne 
zaupajo Cerarju

Objavljeno 08. november 2014 18.04 | Posodobljeno 08. november 2014 18.06 | Piše: Jadran Vatovec

Zaradi privatizacije bo opozorilni shod pred vladno palačo.

Goran Lukič iz svobodnih sindikatov: »Cerarjeva vlada je uradno privatizirana!« Foto: Aleš Černivec/Delo

LJUBLJANA – Sporočilo Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) o početju vlade je bilo tokrat nenavadno ostro. Goran Lukič, izvršni sekretar ZSSS, je namreč med drugim poudaril: »Kdor misli, da imamo v Sloveniji politično suvereno vlado, se na žalost moti. To suverenost so privatizirali zasebni finančni svetovalci ter investitorji, bonitetne agencije in fiskalni oklep aparatčikov Evropskega semestra. Tako je. Slovenska vlada je uradno privatizirana.« S takšnim komentarjem so se svobodni sindikati odzvali na že drugi poskus poslanske skupine Združene levice (ZL), da bi v državnem zboru ustavili privatizacijo, ki je padel v vodo: vladna koalicija (samo nekdanji Pahorjev finančni minister, poslanec SD dr. Franc Križanič je podprl ZL) je na seji parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko namreč zavrnila predlog sklepa, s katerim bi državni zbor preklical soglasje za privatizacijo 15 gospodarskih družb v državni lasti. ZL je opozarjala, da želi vlada – kljub zavezi, ki jo je zapisala celo v koalicijski pogodbi in po kateri se menda zavzema za »pametno« (skrbno načrtovano in nadzorovano) privatizacijo – nadaljevati netransparentno privatizacijo. Vlada pa trdi, da smo v privatizacijo prisiljeni, ker moramo izpolniti evropske obveze in nimamo nobene alternative. Med posledicami (za)ustavitve privatizacije bi, pravi, skoraj gotovo bile odškodninske tožbe, odvračanje potencialnih tujih investitorjev, zmanjševanje kakovosti ponudb za odkup državnih podjetij, zniževanje bonitetnih ocen, še višji stroški zadolževanja v tujini in tveganje, da bi si prislužili finančne kazni. Vse to pa bi povzročilo hude likvidnostne težave, padec naše konkurenčnosti in škodovalo verodostojnosti naše banana republike, pardon, naše države.

Katerih vlagateljev, tako imenovanih kobilic?

Toda vrnimo se k odzivu ZSSS. Vlada se sklicuje na pravice finančnih svetovalcev, sindikat pa jo sprašuje, o katerih finančnih svetovalcih sploh govori: »Kdo jih je povabil? Kdo jih je izbral? Na podlagi kakšnih meril? Ali ti 'finančni svetovalci' izhajajo iz iste kaste kot davčni svetovalci podjetja PricewaterhouseCoopers, enega od štirih vodilnih računovodskih, revizijskih in svetovalnih podjetij, ki so svetovali mednarodnim korporacijam pri sklepanju ugodnih davčnih dogovorov z vodjo luksemburške državne agencije, imenovane Societes 6, kot je razvidno iz objave na spletni strani The International Consortium of Investigative Journalists (Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev)? Ali izhajajo iz iste kaste kot zunanji svetovalci družb, ki so pregledale kakovosti sredstev za sedem bank in izvedle stresne teste za deset bank v Sloveniji, za kar jim je Banka Slovenija plačala kar 21, tako je, 21 milijonov evrov? Ali so to svetovalci iz podjetij, kot je Citigroup, ki je leta 2002 sklenil poravnavo z ameriškimi nadzornimi organi v vrednosti 400 milijonov dolarjev zaradi zavajajočih poročil, s katerimi je prepričeval investitorje v sklepanje poslov?« Vlada se sklicuje na pravice investitorjev in njihove potencialne odškodninske zahtevke, sindikat pa jo sprašuje: »Ponovno sprašujemo: kakšnih investitorjev? Morebiti tako imenovanih kobilic?« Vlada se sklicuje tudi na nevarnost poslabšanja bonitetnih ocen za Slovenije, sindikat pa ji odgovarja: »Tukaj pa nimamo druge izbire, kot da se vprašamo: ali vi to resno? Ali nas (spet) strašite s tistimi bonitetnimi agencijami, za katere je v končnem poročilu preiskovalne komisije za odkrivanje vzrokov za finančno krizo v ZDA, izdanem 27. januarja 2011, pisalo, da so bile prav njihove napake glavni vzvod za finančno krizo?«

ZL je včeraj na novinarski konferenci že napovedala, da se bo udeležila opozorilnega protestnega shoda proti škodljivi privatizaciji državnih podjetij, ki ga organizirajo sindikalne centrale in se bo začel v ponedeljek ob 11. uri pred poslopjem vlade.

 

Vlada proti (malim) delničarjem?

Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD), ki ga vodi mag. Kristjan Verbič, je ministrstvu za finance dalo svoje pripombe na predlog zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih (ZNVP). Kljub zagotovilom ministrstva v obrazložitvi novele ZNVP, češ da uveljavitev tega zakonskega predloga ne bo imela posledic na socialnem področju, iz združenja opozarjajo, da bi bila njegova uveljavitev v škodo (predvsem domačih) delničarjev in malih delničarjev: drugi odstavek 19. člena predloga ZNVP predvideva, da bo Centralna klirinško-depotna družba (KDD) najpozneje do 30. junija 2016 ukinila registrske račune. KDD ta hip še vodi registrske račune imetnikov vrednostnih papirjev in to počne brezplačno. Glede na tisto, kar piše v Mramorjevem predlogu ZNVP, pa bi bili po 30. juniju 2016 vsi imetniki vrednostnih papirjev primorani odpreti račun pri članu KDD, ki bo za to zahteval »pošteno« plačilo. Če pa imetniki tega ne bi storili, bi KDD nematerializirane vrednostne papirje pri pristojnem sodišču položil kot sodni depozit. In? Sodišče za takšen polog odmerja sodno takso v višini 15 odstotkov vrednosti oziroma največ 410 evrov na leto.

 

Deli s prijatelji