SOGLASNO

Sindikati zavrnili še zadnji vladni predlog

Objavljeno 04. maj 2012 19.53 | Posodobljeno 04. maj 2012 19.52 | Piše: Mo. S., STA

Štrukelj vlado poziva, naj sprejme zadnji predlog sindikatov.

Branimir Štrukelj je nad vladnim predlogom razočaran.

LJUBLJANA – Koordinacija stavkovnega odbora javnega sektorja je danes soglasno zavrnila zadnji vladni predlog, s katerim ta predlaga devetodstotno znižanje plač v javnem sektorju, s 1. junijem znižanje premij dodatnega pokojninskega zavarovanja za 50 odstotkov in izločitev predlogov o standardih in normativih iz zakona o uravnoteženju javnih financ.

Vodja koordinacije stavkovnega odbora javnega sektorja Branimir Štrukelj je sicer že takoj po današnjih pogajanjih z vladno pogajalsko skupino pojasnil, da sindikati zavračajo vladni predlog, da ukrepe glede standardov in normativov izločijo iz zakona o uravnoteženju javnih financ, če bi tako dosegli dogovor.

Navidezna poteza

Vlada je v približevalnem predlogu sindikatom predlagala, da se usklajevanja o standardih in normativih med predstavniki reprezentativnih sindikatov in pristojnega ministrstva nadaljujejo s ciljem, da se zaključijo v roku treh tednov.

Na vladni strani je prišlo do nekaterih sprememb tudi glede normativov, vendar v odgovoru kaže, da je šlo bolj za navidezno potezo, je po današnjem sestanku koordinacije stavkovnih odborov povedal Štrukelj.

Predlog jih je razočaral

Stavkovni odbor je tako preučil odgovor vlade, ki so ga prejeli popoldne, in predlog zavrnil soglasno, saj je bil zanje po Štrukljevih besedah razočaranje. Vladi sindikati v odgovoru pojasnjujejo, da se sicer z umikom standardov in normativov strinjajo, vendar jih je treba uskladiti s socialnimi partnerji oziroma ne pristajajo na tritedenski rok, ki je po besedah Štruklja enostranski. Ob tem vztrajajo, da bi bilo to treba izpeljati z aneksi h kolektivnim pogodbam.

Sindikati opozarjajo tudi, da se vlada ni opredelila do zahtev na področju visokega šolstva in raziskovalne dejavnosti, ki so bile opredeljene v sklopu podskupine, ki jo je vodil minister za šolstvo Žiga Turk. Prav tako opozarjajo, da se vlada ni opredelila do zahteve po plačilu stavke, je pojasnil Štrukelj.

Se bodo srečali še v soboto?

Stavkovni sindikati predvidevajo, tako Štrukelj, da bi se v soboto lahko še srečali z vladnimi predstavniki, če bo na vladni strani interes za nadaljnja pogajanja. Vlado Štrukelj poziva, naj sprejme zadnji predlog sindikatov, sicer se bo prihodnji teden verjetno sestala koordinacija stavkovnih odborov in bodo nekateri sindikati oblikovali stavkovne odbore. Potem se bodo odločili, ali bodo stopnjevali stavko ali pa jo bodo obrnili v zbiranje podpisov za referendum o zakonu o uravnoteženje javnih financ, je še pojasnil.

 

Deli s prijatelji