ZNIŽANJE BDP

»Sindikati zahtevajo pravice, kot da bi imeli triodstotno rast«

Objavljeno 01. oktober 2012 21.20 | Posodobljeno 01. oktober 2012 21.19 | Piše: Mo. S.

Aprila so napovedali, da bo gospodarska rast pozitivna že naslednje leto, zdaj so to prestavili na leto pozneje.

LJUBLJANA – Na napovedi Banke Slovenije (BS) o tem, da se bo obseg bruto domačega proizvoda (BDP) letos znižal za 1,8 odstotka, prihodnje leto pa bo izgubil še dodatnih 0,7 odstotka, se je odzvala tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).

Reforme so nujne, sindikati pa zahtevajo nemogoče

»Danes objavljeni podatki o gibanju BDP samo še potrjujejo dejstvo, da mora vlada nujno izpeljati napovedane reforme in spremembe zakonodaje. Upamo, da bodo to napoved pravilno razumeli tudi predstavniki sindikatov, ki zahtevajo pravice, kot da bi imeli 3-odstotno gospodarsko rast, ne pa 1,8-odstotnega napovedanega znižanja BDP,« je gospodarsko dejavnost komentiral Štefan Grosar, podpredsednik OZS in predsednik Upravnega odbora OZS.

Gospodarska rast šele leta 2014

Napovedi BS o gospodarski dejavnosti Slovenije so torej slabše. Guverner BS Marko Kranjec je ob tem dejal, da je dajanje napovedi v zdajšnjem obdobju velike negotovosti izredno nehvaležno delo, saj ni jasno, kako se bo spreminjalo svetovno gospodarstvo, prav tako pa je negotov položaj doma.

Aprila so napovedali, da se bo slovenski BDP letos skrčil za 1,2 odstotka, prihodnje leto pa bi lahko že zabeležili rast, medtem ko zadnje ugotovitve kažejo, da bomo imeli gospodarsko rast ponovno šele leta 2014.

Deli s prijatelji