POSVET

Sindikati zahtevajo ministrstvo za energetiko

Objavljeno 20. junij 2017 09.41 | Posodobljeno 20. junij 2017 09.48 | Piše: K. K.

Slovenska politika mora v elektrogospodarstvu prepoznati eno ključnih razvojnih panog naše države, opozarjajo sindikati.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je včeraj pripravil strokovni posvet, na katerem so predstavili težave, dileme in perspektive razvoja slovenskega elektrogospodarstva. Oblikovati željo programsko platformo, s katero bo sindikat sodeloval v javni razpravi o energetskem konceptu Slovenije, ki ga je pripravila Vlada RS. Slovensko elektrogospodarstvo se ubada s številnimi težavami in pomembnimi dilemami. Od proizvodnje preko prenosa do distribucije in prodaje, na vseh korakih pa pričakujejo vrsto pomembnih odločitev, od katerih je v prihodnjih letih in desetletjih odvisna varna in zanesljiva oskrba slovenskih gospodinjstev in gospodarstva z elektriko.

Zahtevajo strateški pristop

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije od Vlade RS zahteva, naj se resno in strateško loti urejanja razmer in razvoja slovenske energetike. Namesto trenutnega kaosa »mora država sprejeti jasen koncept in celovito strategijo razvoja tako srednjeročno kot dolgoročno. Zanesljiv elektroenergetski sistem je eden ključnih stebrov suverenosti države. Sindikat bo aktivno in tvorno sodeloval v javni razpravi o energetskem konceptu Slovenije ter predstavil svojo programsko platformo s strokovnimi predlogi. Sindikat od slovenske politike pričakuje, da v dialogu s strokovno javnostjo pripravi kakovosten koncept ureditve ter razvoja elektrogospodarstva v vseh segmentih te panoge. Naš cilj je razvojno usmerjen elektroenergetski sistem, ki bo slovenskim gospodinjstvom in gospodarstvu v vsakem trenutku sposoben zagotavljati varno in zanesljivo oskrbo z elektriko. Zato je pomembno, da politika prisluhne stroki ter popravi pomanjkljivosti vladnega osnutka energetskega koncepta Slovenije.«

Za močno politično avtoriteto

Sindikat se strinja z nujno reorganizacijo in racionalizacijo energetske panoge. »Vendar se nikakor ne strinjamo s spremembami,  ki so posledica  odločitev vodstev nekaterih podjetij sprejetih brez ustreznih strokovnih podlag, mimo strategije, upoštevajoč zgolj politične in lobistične interese. Takšne spremembe so za nas nesprejemljive, saj je naš cilj dolgoročna socialna varnost zaposlenih v energetiki. Najprej mora Vlada RS sestaviti ustrezno kadrovsko ekipo, ki bo uživala zaupanje na podlagi znanja in referenc. Pri tem se je izkazala tudi nujnost ponovnega oblikovanja ministrstva za energetiko v prihodnjem mandatu, saj so težave in naloge na tem področju tako zahtevne, posledično tudi usodne, da terjajo močno politično avtoriteto. Nato mora Vlada RS sprejeti jasno vizijo in strategijo reorganizacije, ki bo podlaga za prihodnje aktivnosti. In šele potem bo racionalizacija sprejemljiva, če bo temeljila na podlagi strategije, strokovnih podlag  in družbene odgovornosti,« so kritični v sindikatu.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije v javni razpravi o energetskem konceptu Slovenije predlaga naslednja izhodišča in zahteve:
• Zaradi strateškega pomena energetike za suverenost države in zaradi nakopičenih težav in izzivov je v prihodnjem mandatu nujno oblikovanje ločenega ministrstva za energetiko, ker je za izvedbo vseh aktivnosti nujna močna politična avtoriteta.
• Poleg tega, da je energetika eden stebrov suverenosti, ima ta panoga za Slovenijo tudi izjemen razvojni potencial. Zato mora slovenska politika v elektrogospodarstvu prepoznati eno ključnih razvojnih panog naše države.
• Slovenska politika mora poleg strokovne in druge zainteresirane javnosti v procese dogovarjanja in odločanja kot partnerja vključiti sindikat. Naš cilj je varna in zanesljiva oskrba z elektriko za slovenska gospodinjstva in gospodarstvo ter dolgoročna socialna varnost zaposlenih v energetiki. Naše sodelovanje je ključno za učinkovito reševanje nakopičenih težav ter načrtovane razvojne korake.
• Energetski koncept mora tudi v prihodnje omogočati uravnoteženo strukturo proizvodnih virov za električno energijo. Slovenija potrebuje tako hidro-, termo- in jedrsko energijo ter alternativne vire. Samo razvoj vseh segmentov proizvodnje električne energije lahko omogoči varno in zanesljivo samooskrbo.
• Slovenija mora pripraviti načrt dolgoročne izrabe domačih premogov, vodnega potenciala, zemeljskega plina, jedrske energije ter vseh oblik obnovljive energije, za katero so dane naravne razmere. Naš cilj je čim večja energetska neodvisnost države ter nizke cene za uporabnike.
• Država mora obstoječim elektrodistribucijskim podjetjem podeliti koncesijo za opravljanje gospodarske javne službe SODO, ker se je to v Evropski uniji izkazalo za najučinkovitejši način obvladovanja tveganj na področju oskrbe države z električno energijo.
• Država mora dejavnosti energetike ohraniti na obstoječih lokacijah, upoštevajoč njihovo okoljsko sprejemljivost.
• Slovenija mora vso ključno infrastrukturo ohraniti v državni lasti.
• Država mora ohraniti večinsko lastništvo v energetskih družbah, pri tem pa upravljanje prepustiti stroki. Javno-zasebno partnerstvo v energetiki, kot si ga zamišljajo nekateri, za nas ni sprejemljivo. Ne nasprotujemo vlaganju privatnega kapitala v energetski sektor. Ni pa nobene potrebe, da bi privatni kapital, ne domači ne tuji, vstopal v obstoječe energetske družbe. Zainteresiranim vlagateljem bi morali omogočiti investicije v nove energetske objekte.
• Država mora več pozornosti posvetiti skrbi za osveščanje prebivalstva s programi racionalne rabe energije.


 

Deli s prijatelji