PLAČE

Sindikati vladi: Ne upoštevajte priporočila OECD

Objavljeno 25. februar 2012 10.10 | Posodobljeno 25. februar 2012 09.28 | Piše: P. J., STA

Plačna reforma je v preteklosti povzročila nesorazmeren dvig plač javnih uslužbencev.

Drago Ščernjavič in Branimir Štrukelj.

LJUBLJANA – V delu sindikatov javnega sektorja pozivajo vlado, naj ne upošteva priporočila OECD, da naj Slovenija ne dokonča odprave plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. Avtor plačne reforme in predsednik Liste Virant Gregor Virant pravi, da v času krize druge polovice plačnih nesorazmerij gotovo ne bodo izplačali.

Slaba plačna reforma

Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ugotavlja v poročilu o gospodarskih reformah v državah članicah (objavljenem v petek), da je plačna reforma, ki je predvidela odpravo plačnih nesorazmerij, v preteklosti povzročila nesorazmeren dvig plač javnih uslužbencev. Zato Sloveniji predlaga, naj ne le odloži izplačila drugega dela odprave nesorazmerij, ampak naj se temu popolnoma odpove.

Sindikati že razburjeni

Vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja in sekretar republiškega odbora Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič pravi, da se OECD s tem priporočilom v resnici vmešava v sodne postopke v Sloveniji, saj so ravno v njihovem sindikatu zaradi neizplačila tretje in četrte četrtine odprave plačnih nesorazmerij sprožili postopke tako pred ustavnim kot pred delovnim in socialnim sodiščem.

»Izplačilo druge polovice odprave plačnih nesorazmerij v Sloveniji ni več v rokah politike, ampak je v rokah sodišč,« je dejal. Vlado tako poziva, naj tega priporočila ne upošteva, saj se bo v tem primeru nadaljevalo nepravno stanje.

Treba je povečati gospodarsko rast

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja pa to priporočilo ni novo in je OECD to predlagal že lani. Sicer pa v skladu z dogovorom s sindikati vladi dejansko ni treba izplačati druge polovice, dokler ne bo večje gospodarske rasti. Tega pa v času krize ni pričakovati, izpostavlja Štrukelj.

Tudi nekdanji minister za javno upravo in avtor plačne reforme, ki je predvidela odpravo plačnih nesorazmerij, Gregor Virant v kratkem odzivu nedokončanje plačne reforme omejuje na čas krize. O izplačilu druge polovice plačnih nesorazmerij namreč pravi, da jih v času krize gotovo ne bo.

Deli s prijatelji