REFORMA

Sindikati in vlada danes o vašem dopustu

Objavljeno 21. november 2012 08.41 | Posodobljeno 21. november 2012 08.41 | Piše: D. P., STA

Minister za delo Andrej Vizjak je v ponedeljek napovedal, da bi danes lahko dokončali predlog zakona o delovnih razmerjih.

Andrej Vizjak ima na pladnju dve pomembni reformi.

LJUBLJANA – Socialni partnerji v skupini za reformo trga dela naj bi danes dokončali predlog zakona o delovnih razmerjih (ZDR). Med členi, ki jih morajo še odpreti, so delovni čas, nadomestila za čas upravičene odsotnosti z dela, letni dopust. Slišati je, da imajo delodajalci pri teh vprašanjih nekatere predloge, ki obetajo burno razpravo.

Vladni predlog ZDR v zvezi z dopustom določa, da ima delavec v posameznem koledarskem letu pravico do celotnega letnega dopusta le v primeru, da je v tem celotnem koledarskem letu zaposlen. Pri tem ni pomembno, ali je zaposlen pri enem delodajalcu ali je brez prekinitve zaposlen pri več delodajalcih.

Sorazmerni del dopusta

Delavec, ki ni zaposlen v celotnem koledarskem letu in zato ne izpolni pogoja za pridobitev pravice do celotnega letnega dopusta, pa pridobi pravico do sorazmernega dela letnega dopusta. Ta se mu odmeri glede na trajanje zaposlitve v posameznem koledarskem letu, in sicer na način, da za vsak mesec trajanja delovnega razmerja pri posameznem delodajalcu pridobi eno dvanajstino letnega dopusta.

Predlog ZDR na novo določa tudi zgornjo mejo trajanja letnega dopusta na največ 35 dni.

Blizu konca?

Minister za delo Andrej Vizjak je v ponedeljek napovedal, da bi lahko danes dokončali predlog ZDR. Nato bo ministrstvo po njegovih besedah pripravilo kompromisne rešitve za približno 12 najpomembnejših odprtih vprašanj. Ta bi lahko začeli zapirati prihodnji teden. Minister pričakuje, da bi bili lahko blizu rešitve v dveh ali treh tednih. Vlada si je za cilj postavila reformo trga dela pod streho spraviti do 1. januarja.

Deli s prijatelji