ŠKODLJIVOST

Sindikati ustavili 
javne uslužbence

Objavljeno 23. januar 2013 11.51 | Posodobljeno 23. januar 2013 11.51 | Piše: Jadran Vatovec

Če imate otroke v vrtcu ali šoli, ste danes kolateralne žrtve stavke.

LJUBLJANA – Pa smo dočakali še tretjo splošno stavko javnega sektorja v zadnjih treh letih. Da se bodo naši daleč najbolj spolitizirani sindikati (sindikati javnega sektorja, kdo pa drug!), ko so se za takšno stavko odločili, pripravljeni z oblastniki pogovarjati o preklicu ali preložitvi stavke kvečjemu s figo žepu, je najbrž tako bilo vsakomur jasno že vnaprej. Točno, da ima stavka, ne glede na to, koliko škode bo povzročila in komu vse, predvsem politični namen, se je vedelo še prej, preden so sindikalisti prvič omenili, da razmišljajo tudi o možnosti uporabe tega sicer legitimnega sindikalnega sredstva.

Skratka, danes stavka večina vrtcev in šol. Vsi poskusi ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, da bi s sindikati še pravočasno zakopali bojno sekiro, so se pričakovano izjalovili. Sindikalisti so se resda morali zelo, zelo potruditi, da nazadnje ne bi bilo nobenega dogovora (odpovedi stavke), vendar jim je uspelo. Res je, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviza) Branimir Štrukelj je bil že včeraj prav ponosen, da se bo kolesje vzgojno-varstvenega in izobraževalnega procesa danes ustavilo: bil je navdušen, da so se za stavko odločili zaposleni v kar 695 zavodih, da se samo 18 vrtcev oziroma šol ni odločilo zanjo. Vlada, ki ji bo danes stavkalo približno 100.000 javnih uslužbencev, je ironiziral Štrukelj, se vede, kot da je to ne zadeva, kot da se nič ne dogaja.


Odgovorni Fides se tega (še) ne gre

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides je v zvezi s splošno stavko v javnem sektorju prepričan, da bi bilo treba počakati na konkretne predloge delodajalca in se o njih pogajati. Ker načrtno paraliziranje države zagotovo ni korak v smeri sprememb, marveč je korak v smeri ohranjanja zdajšnjih razmer, ki niso dobre. Pogajanja o varčevalnih ukrepih v letu 2013 so po njihovem mnenju šele na začetku. Zato za zdaj še ni razloga, da bi predloge zavračali že vnaprej in s splošno stavko. Komu pa je mar, če sindikati javnega sektorja povzročajo škodo. Ceno za škodo, povzročeno s splošno stavko, bo tako plačal realni sektor.

Zelo zadovoljen je bil videti in je še vedno videti tudi vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, pergamovec Janez Posedi, saj je že včeraj dopoldne lahko ugotovil, da so tako rekoč že uspešno končali priprave na stavko, ki se je ponekod začela že davi po polnoči. Je pa kljub temu dopuščal minimalno možnost za dogovor (sklenitev takšnega sporazuma o reševanju stavkovnih zahtev, ki bi upošteval vse ključne zahteve sindikatov) z izvršilno oblastjo, če bi minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič kot vodja vladnih pogajalcev od vlade kljub gospodarski krizi in recesiji dobil mandat za pogajanja s sindikati o (večji!) masi za plače javnih uslužbencev. Kakšna sindikalno-politikantska preproščina, da ne rečemo neodgovornost.

Po napovedih sindikalne strani naj bi se ji pridružilo okoli 100.000 zaposlenih

Včeraj se je do splošne stavke opredeljeval tudi svet Sindikata policistov Slovenije (SPS) in – bi sploh lahko bilo drugače? – njegov predsednik Zoran Petrovič je poskušal dokazovati, da je stavka le sindikalno sredstvo, nikakor pa (politični) cilj oziroma namen. Napovedal je, da se bo, če bodo stavkovne aktivnosti šle tudi v smeri ureditve in izboljšanja statusa policistov, stavki pridružil tudi njegov SPS. Uroševičev Policijski sindikat Slovenije (PSS) je, kot je znano, že pred tem potrdil, da bo stavkal.

Če se vendarle ozremo po škodljivih posledicah (stranskih učinkih) sindikalne politizacije: v največji zagati so nedvomno starši, ki imajo, medtem ko so v službi (na delovnem mestu), svoje otroke v vrtcih in šolah. Paradoksalno je, da so s takšno stavko javnega sektorja vsakič še najbolj oškodovani tisti, ki imajo srečo, da še niso ostali brez delovnega mesta v realnem zasebnem sektorju, ki vsak mesec daje denar za plače javnih uslužbencev. Staršem žal ne preostane drugega, kot da poskušajo med stavko poiskati nadomestno varstvo za svoje mladoletne otroke, tisti, ki to vlogo lahko zaupajo starim staršem. Če so ti že v penziji in živijo čez cesto, imajo pravzaprav neverjetno srečo. No, saj lahko starši v skrajnem primeru, vendar le po predhodnem dogovoru z zaposlenimi, otroke pripeljejo v vrtec in jih pustijo v skupini, v kateri je danes zagotovljeno nujno varstvo.

V razmeroma zoprnem položaju bodo danes tudi vsi, ki morajo nujno obiskati katero zdravstveno ustanovo, saj stavkajo tudi medicinske sestre. Delodajalci pa poleg tega opozarjajo, da bo še največ škode gospodarstvu povzročilo sodelovanje carinikov v splošni stavki, saj bodo povzročali zastoje na mejnih prehodih. Ceno za to pa bo plačalo slovensko gospodarstvo. Spet, ja. Komu mar, če stavkajoči v imenu nepopustljivega sindikalizma povzroča škodo? Saj »imamo« v Sloveniji bogata naftna nahajališča, a ne? Le malo več nafte bomo načrpali, pa bo.

Deli s prijatelji