V PRESOJO

Sindikati spet grozijo vladi, Vizjak miren

Objavljeno 31. maj 2012 16.00 | Posodobljeno 31. maj 2012 15.18 | Piše: D. P., STA

Če jim bo z ustavno presojo uspelo, varovane plače ne bodo ukinjene, nižje pa ne bodo za 18 odstotkov, ampak za osem.

Od 15 sta podatke o svojem premoženju razkrila le dva, Semoličev sindikat pa pravi, da so takšna vprašanja politična.

LJUBLJANA – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo v petek vložila pobudo za presojo ustavnosti nekaterih členov zakona o uravnoteženju javnih financ. Izvršni sekretar Andrej Zorko je pojasnil, da bodo izpodbijali člene, ki govorijo o varovanih plačah, regresu za letni dopust za leto 2012 in prisilnem upokojevanju.

V boj za regres in manjše znižanje plač

Vložitev ustavne presoje zakona so že napovedali tudi v Sindikatu ministrstva za obrambo, ki je član ZSSS. Kot so sporočili iz sindikata, so se za to odločili zaradi nepravičnega in neustavnega stanja.
»Če bo ustavna presoja uspešna, varovane plače ne bodo ukinjene, plače varovancev pa bodo namesto za 18 odstotkov nižje za osem.« Dodal je, da bo vlada morala tudi poklekniti in preostalim javnim uslužbencem izplačati regres v višini 692 evrov bruto.

Večina pod streho

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je v zvezi z napovedjo ustavne presoje v sredo povedal, da ta nima povezave z uveljavitvijo tega zakona. Tudi če bi zaradi varovanih plač in regresa za letni dopust prišlo do zadržanja, pa je velika večina zakona o uravnoteženju javnih financ »pod streho, kar je ključno«, je pojasnil minister.

Deli s prijatelji