REFERENDUM

Sindikati se združujejo, podpise želijo še pred rokom

Objavljeno 03. maj 2012 21.03 | Posodobljeno 03. maj 2012 21.03 | Piše: S. U., STA

Od prihodnjega tedna bo potekala usklajena akcija zbiranja podpisov za referendum.

Kdaj bo sklenjen dogovor?

LJUBLJANA – Policijska sindikata sta podpise volivcev v podporo zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o dopolnitvah zakona o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 od ponedeljka zbirala med zaposlenimi v policiji in njihovih družinah. Naslednji teden pa bodo začeli usklajeno akcijo zbiranja podpisov skupaj z drugimi sindikati.

Kot je pojasnil sekretar Sindikata policistov Slovenije Borut Jakopin, so se že povezali z drugimi sindikati, ki so jih podprli pri zbiranju podpisov, in bodo verjetno postavili stojnice ter začeli aktivno pozivati zainteresirane, da prispevajo svoj podpis. Število do zdaj zbranih podpisov še ni znano. Z ministrstvom za notranje zadeve so se po Jakopinovih besedah dogovorili, da jih bo enkrat tedensko obveščalo o številu zbranih podpisov, saj jim upravne enote sproti pošiljajo podatke.

Podpise bodo zbirali do 3. junija

Zbiranje podpisov se je začelo v ponedeljek, 30. aprila, končalo pa se bo 3. junija. Glede na to, da je veliko zainteresiranih ljudi, v sindikatu upajo, da bodo potrebnih 40.000 podpisov zbrali že pred rokom. Pobudnika zahteve za začetek referendumskega postopka o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 sta oba policijska sindikata, poleg Sindikata policistov Slovenije še Policijski sindikat Slovenije.

Novela sicer predvideva zamik izplačila regresa v javnem sektorju za en mesec, in sicer z maja na junij. Regres v podjetjih, ki so v več kot četrtinski lasti države, pa do nadaljnjega ne bo smel preseči minimalne plače.

Deli s prijatelji