PREDLOG

»Sindikati se o standardih in normativih niso hoteli pogovarjati«

Objavljeno 11. januar 2013 21.30 | Posodobljeno 11. januar 2013 21.30 | Piše: Mo. S.

Na šolskem ministrstvu ponavljajo, da je treba normative in standarde prilagajati proračunu, saj tega ni mogoče spreminjati.

Žiga Turk.

LJUBLJANA – Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) so prejeli odgovor sindikalnih organizacij v zvezi s predlogom o spremembah standardov in normativov. Kot so zapisali na svoji spletni strani, so pričakovali, da bodo organizacije pripravile dopolnilne predloge, ki bi ob danih finančnih okvirih zagotovili ohranitev ravni kakovosti izobraževanja in omejili presežke na najnižjo mogočo raven.

»Namesto teh predlogov so sindikalne organizacije zavrnile dokument ministrstva, češ da je treba pridobiti dodatna sredstva, med drugim tudi s spremembo davčne politike, za kar seveda ministrstvo ni pristojno,« poudarjajo.

Sindikalni predstavniki so zavlačevali

Pojasnili so še, da so si še junija lani prizadevali, da bi s sindikati poiskali skupne rešitve še pred sprejetjem proračuna za leto 2013, ki bi sprejete dogovore upošteval: »Prizadevanja ministrstva so bila neuspešna predvsem zaradi zavlačevanja sindikalnih predstavnikov, ki se o standardih in normativih niso hoteli pogovarjati,« dodajajo. Normative in standarde je zdaj treba prilagajati proračunu, ministrstvo, ki si je prizadevalo za dogovor, pa odgovornosti za to ne more prevzeti.

Sindikalnim organizacijam so za razpravo še vedno na razpolago vse do končnega sprejetja predlaganega besedila v državnem zboru.

Deli s prijatelji