VARČEVANJE

Sindikati še imajo čas. Si bodo premislili?

Objavljeno 12. december 2014 10.18 | Posodobljeno 12. december 2014 10.18 | Piše: STA, T. L.

Devet reprezentativnih sindikatov dogovora o ukrepih za obvladovanje plačne mase v prihodnjem letu z vlado ni podpisalo. Danes bi ga še lahko.

Možakar je zaradi težav z dihanjem poklical zdravnike, vendar mu žal niso mogli pomagati; v sredo je umrl. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Reprezentativni sindikati javnega sektorja imajo še danes čas za podpis dogovora z vlado o varčevalnih ukrepih v 2015. Ukrepi, ki bodo predvidoma začeli veljati z novim letom, bodo sicer veljali za ves javni sektor, a kljub temu pod dokumentom ne bo podpisov vseh sindikatov. Po zadnjih informacijah jih od 38 dogovora ne namerava podpisati devet.

Dogovor o ukrepih za obvladovanje plačne mase v prihodnjem letu so vlada in večina sindikatov javnega sektorja podpisali že v torek. Od 38 reprezentativnih sindikatov jih je k podpisu pristopilo 28, k podpisu je naknadno pristopil še Sindikat sevalcev Slovenije.

Preostalih devet reprezentativnih sindikatov dogovora ne bo podpisalo iz različnih razlogov, se pa vsi bolj ali manj tičejo specifičnih zahtev poklicnih skupin, ki jih zastopajo. Tako pod dokumentom ne bo podpisov kar štirih sindikatov s področja zdravstvene dejavnosti: sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikata zobozdravnikov Dens, sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um in Sindikata delavcev v zdravstveni negi.

Podpisov ne bodo prispevali še Sindikat vojakov Slovenije, Sindikat slovenskih diplomatov, Sindikat kapitanije ter Sindikat direktorjev in ravnateljev.

Za skupno mizo marca 2015

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar sicer zagotavlja, da bodo prisluhnili vsem sindikatom in tudi specifike poskusili čim bolj upoštevati v okviru splošnega sporazuma. Pogajalci bodo za skupno mizo znova sedli najpozneje marca 2015, ko bodo na vrsti prav pogajanja o odpravi plačnih anomalij, spremembah plačnega sistema in politiki plač v javnem sektorju.

Medtem je vlada v sredo že potrdila predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leto 2015. DZ ga bo obravnaval po nujnem postopku na redni seji, ki se začne v ponedeljek.

Deli s prijatelji