STAVKA

Sindikati s svojim predlogom na pogajanja z vlado

Objavljeno 11. april 2013 23.16 | Posodobljeno 11. april 2013 23.16 | Piše: STA, P. J.

Gre za 158 milijonov evrov, vlada želi pogajanja skleniti do 10. maja.

LJUBLJANA – Sindikati javnega sektorja so na današnje nadaljevanje pogajanj z vladno stranjo prišli s svojim predlogom stavkovnega sporazuma. Kot so pojasnili ob prihodu, njihov predlog v primerjavi z vladnim odgovarja na stavkovne zahteve. Potem ko so z njim seznanili vladne pogajalce, pa so si ti vzeli slabo uro časa, da bi ga preučili.

So v resnem stiku z realnostjo?

»Mi pričakujemo, da se bo mogoče o tem, koliko sredstev se bo namenjalo za plače in kakšni bodo ukrepi v javnem sektorju, pogajati in dogovoriti. Za vse ostalo pa pričakujemo, da bodo spoštovali sprejete in sklenjene sporazume,« je ob prihodu dejal vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janez Posedi.

Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je problem vladnega predloga stavkovnega sporazuma, da je pravzaprav nasprotje tega, kar so stavkovne zahteve. Kar se njih tiče, sprejeti proračun ni dejstvo. Pri tem je spomnil, da so proti temu, ker je bil enostransko uveljavljen, nastopili s stavko, v kateri je sodelovalo 100.000 ljudi. »Ignorirati to se zdi, da ni prav v resnem stiku z realnostjo,« pravi Štrukelj.

Zahtevek za izvršbo že pripravljen

Vladna stran je sindikatom svoj predlog stavkovnega sporazuma poslala že pretekli teden. V njem med drugim predlaga, da bi se podpisniki zavezali, da se bodo pogajali o ukrepih za dosego v letošnjem proračunu določenega obsega sredstev za plače in druge stroške dela. Obenem bi se vlada zavezala, da se bo zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju v letu 2013 dosegalo predvsem z restriktivno politiko nenadomeščanja zaradi naravnega odliva.

Kot je v ponedeljek dejal Virant, bi po podpisu stavkovnega sporazuma nadaljevali pogajanja o ukrepih, s katerimi bi plačno maso zmanjšali skladno s proračunom za letošnje leto. Gre za 158 milijonov evrov, vlada pa želi pogajanja skleniti do 10. maja.

Sicer pa je glede na sodbo višjega delovnega in socialnega sodišča odprto tudi vprašanje poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj. Vložena je sicer revizija, a sodba je pravnomočna. Sekretar Sindikata državnih organov Slovenije Drago Ščernjavič je tako danes dejal, da imajo zahtevek za izvršbo že pripravljen in ga bo verjetno podpisal že v petek, je pa to odvisno tudi od poteka današnjih pogajanj.

Deli s prijatelji