PRAZNIK DELA

Sindikati: redna zaposlitev in plača sta prej izjema kot pravilo

Objavljeno 01. maj 2015 09.16 | Posodobljeno 01. maj 2015 09.16 | Piše: STA, P. Pa.

Sindikati bodo priredili številna prvomajska srečanja, denimo na Rožniku v Ljubljani, pri Celjski koči nad Celjem in na Križni gori nad Škofjo Loko.

Preventovci

LJUBLJANA – Na mednarodni praznik dela bodo v številnih krajih prve opozorile budnice, na prireditvah pa bodo opozarjali na nujno spoštovanje delavskih pravic. Pri Ravnah na Koroškem bo nastopil predsednik države Borut Pahor. Letos mineva 125 let od prvih praznovanj v spomin na dogodke v Chicagu, ko je v spopadih s policijo umrlo šest delavcev.

Sindikati bodo priredili številna prvomajska srečanja, denimo na Rožniku v Ljubljani, pri Celjski koči nad Celjem in na Križni gori nad Škofjo Loko.

Na prireditvi pri Ivarčkem jezeru na Koroškem, ki jo prireja sindikat kovinske in elektroindustrije, bo zbrane nagovoril predsednik države Pahor. V njegovem uradu pa kot običajno ob državnih praznikih pripravljajo dan odprtih vrat. Na ogled bo maketa spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Slovenije, ki ga bodo predvidoma postavili v 2016.

V svobodnih sindikatih ob 1. maju opozarjajo na slabosti na trgu dela, saj sta redni zaposlitev in plača prej izjema kot pravilo. Praznik so začeli obeleževati pred 125 leti v spomin na dogodke v Chicagu v 1886, ko so delavci zahtevali osemurni delavnik.

Praznovanja po vse svetu

Delavci skoraj po vsem svetu danes praznujejo mednarodni praznik dela. Ob tej priložnosti bodo potekale številne slovesnosti in prireditve, pa tudi stavke in protesti. Najbolj vroče bo kot običajno v Nemčiji in Turčiji.

Nemški sindikati pripravljajo številne shode, ki bodo po pričakovanjih potekali mirno, saj so nemški delavci v zadnjem času dobili dva bonbončka – minimalno plačo in znižanje upokojitvene starosti s 65 na 63 let. Je pa pričakovati, da bodo izgrede podobno kot v preteklih leti povzročali levi anarhisti.

Pripravljajo proteste

V Carigradu bo za praznik dela v službi najmanj 10.000 policistov, ki bodo skrbeli za red in mir na osrednjem trgu Taksim in v njegovi okolici. Pripravljene imajo tudi vodne topove in drugo opremo, s katero bodo razgnali protestnike, če se bodo kljub prepovedi zbrali na trgu. Lani je ob 1. maju za red in mir skrbelo 40.000 policistov in mesto je skoraj obstalo. Policija je protestnike razgnala s solzivcem in vodnimi topovi. Letos so sindikati in protivladne skupine napovedali proteste, a niso razkrili, kje se bodo zbrali.

Oblasti so prepovedale zborovanja na Taksimu, ki je bil v preteklosti že žarišče krvavih nemirov ob prazniku dela. 1. maja 1977 je bilo v spopadih na trgu ubitih 34 ljudi.

 

Deli s prijatelji