SREČANJE

Sindikati po srečanju ESS ne izključujejo demonstracij

Objavljeno 13. september 2013 17.44 | Posodobljeno 13. september 2013 17.44 | Piše: STA, P. J.

Predlog, ki skrbi mnoge člane ESS, naj bi obravnavali prihodnji petek.

LJUBLJANA – Ekonomsko-socialni svet (ESS) danes zaradi odsotnosti finančnega ministra Uroša Čuferja ni obravnaval predloga novele zakona o dohodnini, ki predvideva ukinitev avtomatičnega usklajevanja pri dohodnini. Predlog, ki skrbi mnoge člane ESS, naj bi obravnavali prihodnji petek. Sindikati sicer v zvezi s temi spremembami ne izključujejo demonstracij.

Iskanje kompromisa

Socialni partnerji so na današnji seji ESS opozorili, da je predlog zakona o dohodnini že v parlamentarnem postopku, je na novinarski konferenci po seji v Ljubljani povedal predsedujoči ESS, sicer predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Da bi ga poslanci obravnavali, preden bi o njem razpravljal ESS, je nesprejemljivo, je dodal.

Skladno s tem so socialni partnerji po njegovih besedah zahtevali zagotovilo, da se jim za petkovo sejo ESS, torej tik pred obravnavo predloga na matičnem parlamentarnem telesu, zagotovi ustrezen vladni sogovornik. Ali ga bodo dobili, naj bi izvedeli v ponedeljek.

Štrukelj je spomnil še, da vlada v zvezi z ukinjanjem avtomatičnega usklajevanja neto letnih davčnih osnov iz davčne lestvice in davčnih olajšav z inflacijo, ki ji zlasti močno nasprotuje delojemalska stran, ni pokazala nobene pripravljenosti za iskanje kompromisa.

Kot je ocenil, so se prvič unovčile spremembe, ki sindikatom onemogočajo izvedbo referenduma o zakonih, ki imajo neposredne finančne posledice. A na razpolago so še veto državnega sveta in pritiski v obliki protestnih shodov, demonstracij in podobno, je nanizal. Dejal je tudi, da v zvezi s tem ni padla še nobena odločitev in da za zdaj stavijo na razum vladne koalicije.

Svetujejo jim »kakšen seminar«

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je na drugi strani spomnila, da so se socialni partnerji, dokler je bil zakon v vladnem postopku, dogovorili o obdavčitvi poklicnih pokojnin, žal pa ne tudi za enako davčno obravnavo odpravnin, vezanih na izgubo zaposlitve, sklenjene za določen čas, in odpravnin, vezanih na izgubo zaposlitve, sklenjene za nedoločen čas, iz poslovnih razlogov.

Na vprašanje, ali se Sloveniji glede na obljube Bruslju obeta tudi ukinitev usklajevanja minimalnih plač z inflacijo, je odgovorila, da vlada v dokumentih ni uporabila dikcije o ukinitvi usklajevanja z inflacijo oz. znižanju minimalne plače. Vlada se želi s socialnimi partnerji le pogovoriti o načinu opredelitve minimalne plače, o tem, kako in kaj storiti v prihodnje, je dejala.

So pa člani ESS danes obravnavali zakon o trgovini, a niso sprejeli nikakršnega sklepa, je še povedal Štrukelj. Kot je pojasnil, so sindikati izrazito nasprotovali deregulaciji poklicev trgovec in trgovski poslovodja, s tem pa se strinjajo tudi v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Sindikalist je povedal še, da so si v zvezi s predvideno odpravo minimalne stopnje izobrazbe prodajalca in trgovskega poslovodje neenotni tudi v vladi, zato jim je predlagal, da si za odpravo nerazumevanj »organizirajo kakšen seminar«.
 

Deli s prijatelji