PRORAČUNSKI POK

Sindikati odšli, premierka poudarja resnost razmer v državi

Objavljeno 27. september 2013 12.59 | Posodobljeno 27. september 2013 13.27 | Piše: STA, K. K.

Vladno varčevanje pri invalidih je zmotilo Dušana Semoliča.

Igor Antauer.

LJUBLJANA – Sindikati so protestno zapustili sejo ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri bi jim morala premierka Alenka Bratušek predstaviti predlog proračuna. Obsežnega gradiva niso imeli časa proučiti, brez udeležbe enega od socialnih partnerjev pa seje ni mogoče izvesti. »Očitno se ne zavedajo vsi resnosti razmer v državi,« pravi Bratuškova.

Lombar: To ni socialni dialog

Predstavnik sindikatov je uvodoma prebral izjavo, da so več kot 400 strani gradiva prejeli šele v četrtek in ga niso mogli kakovostno proučiti, zato o tem danes še ne morejo razpravljati. Sindikati so zatem sejo zapustili, predsednica ESS Anja Kopač Mrak pa je lahko le ugotovila, da eden od socialnih partnerjev ni navzoč, zato seje ne more biti.

»To ni socialni dialog,« je opozoril predsednik sindikata Neodvisnost Drago Lombar, predsednik sindikata Pergam Janez Posedi pa dodal, da tak pristop prenašajo že več kot pol leta, zato so ocenili, da je prišel čas, ko je treba to jasno povedati. »Vlada naj prevzame odgovornost za to, kar počne, socialne partnerje pa pravočasno obvešča,« je dodal. »Proračun je vedno ogledalo nekega trenutka, v tem primeru ogledalo problemov, konfliktov, neznanja, iskanja vrednot politikov, ki ponujajo ta dokument,« je komentiral predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Konkretno o predlogu proračuna je dejal, da so nekatere postavke slabe, izpostavil pa je varčevanje pri invalidih.

Neinvesticijsko naravnan proračun

Nezadovoljni s kratkim časom, ki jim ga je dala vlada za proučitev dokumenta, so tudi delodajalci. »Da smo šele včeraj prejeli tako pomemben dokument, je neresno in nespoštljivo do socialnih partnerjev,« je ob prihodu na sejo opozoril generalni sekretar Združenja delodajalcev obrti in podjetništva Igor Antauer. Ker je vlada proračun tako dolgo usklajevala, sam sicer ni pričakoval, da bi bi bila pripravljena upoštevati pripombe, ki bi jih slišala na današnji seji. Predlog proračuna pa je Antauer ocenil z besedami, da je neinvesticijsko naravnan, preveč usmerjen v potrošnjo in veliko premalo v gospodarski razvoj.

Bratuškova razočarana, da so jo sindikati zavrnili

Za predsednico vlade je odnos sindikatov do tega proračuna zanimiv glede na to, da so po njenih besedah na vladni strani naredili vse, kar je bilo mogoče, da ne posegajo v socialno državo. »S tega vidika sem razočarana nad njihovim odnosom. Imeli smo maksimalno dober namen vzpostaviti novo prakso, ki pa so jo sindikati na žalost zavrnili,« je poudarila. Kot je dejala, vlada zadnjega pol leta praktično stalno v veliki časovni stiski pripravlja vsa gradiva in ukrepe, povezane z javnimi financami, in vse je treba narediti »zelo na hitro«. Socialni partnerji so popolno gradivo proračuna dobili v četrtek ob 10. uri in so bili tudi prvič v zgodovini seznanjeni z enakim gradivom kot poslanci, še preden je proračun sploh sprejet, je pojasnila Bratuškova.

Vlada bo proračun sprejemala v ponedeljek

Odgovornost za pripravo proračuna je vladna, odgovornost za sprejem pa poslanska, največkrat koalicijskih poslancev, je še povedala premierka in dodala, da so socialnim partnerjem z novo prakso želeli dati možnost, da se pred sprejemom proračuna seznanijo z dokumentom in povedo, kaj je v njem dobro in kaj je malo manj dobro. Vlada namerava sicer predlog proračuna sprejeti v ponedeljek, saj ga mora najpozneje do 1. oktobra poslati v parlamentarno obravnavo. Proračunski primanjkljaj naj bi se v letu 2014 zmanjšal na 2,9 odstotka BDP in v letu pozneje na 2,4 odstotka. Bratuškova je predlog v sredo že predstavila poslancem koalicije, ki so izrazili zadovoljstvo, da se s proračunom ohranja raven socialne države. Danes popoldne je predvidena še predstavitev poslancem opozicijskih strank v DZ, a še ni znano, ali se bodo srečanja vsi tudi udeležili.

 

Deli s prijatelji