ALI VARČUJEJO?

Sindikati o premoženju in plačah molčijo

Objavljeno 19. april 2012 00.07 | Posodobljeno 19. april 2012 00.07 | Piše: P. J.

V Semoličevem sindikatu pravijo, da so vprašanja o njihovem premoženju zaupni.

Od 15 sta podatke o svojem premoženju razkrila le dva, Semoličev sindikat pa pravi, da so takšna vprašanja politična.

LJUBLJANA – Finančno stanje sindikatov in plače njihovih prvih mož so, kot kaže, skrbno varovana skrivnost. Finance poročajo, da jih večina sploh ni odgovorila na vprašanja. Od 15 sindikatov sta odgovorila le sindikat kovinske in elektro industrije (SKEI) in sindikat redarjev. Štrukljev, Semoličev  in preostali sindikati so se ovili v molk in se izgovarjali na pogajanja z vlado.

Semolič skriva svojo plačo

Sindikati naj bi na opozorilo, naj odgovorijo na vprašanja in razkrijejo število članov in prihodke v preteklem letu, burno reagirali, Pavle Vrhovec iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je dejal, da so vprašanja politična in da so se na sindikate spravljali tudi v prejšnji Janševi vladi. Vrhovec je dejal, da so podatki o premoženju ZSSS zaupni, članov pa naj bi bilo približno 150.000. Plača prvega moža ZSSS se vztrajno skriva. Semolič niti ne pove, ali se namerava upokojiti, čeprav naj bi bil pogoje za upokojitev že davno izpolnil, premoženje sindikata po podatkih iz leta 2010 pa naj bi znašalo 4,3 milijona evrov.

Štrukelj molči, menda pa dobi 2100 evrov neto

Branimir Štrukelj je na čelu Sviza že 16 let, ukrepi so po njegovem mnenju tako hudi, da bi lahko z njimi rešili tri Grčije. Štrukelj pa naj bi zastopal približno 40.000 članov. Neto plača predsednika sindikata naj bi znašala okoli 2100 evrov neto, premoženje Konfederacije sindikatov javnega sektorja (KSJS) in Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) pa se po podatkih iz leta 2010 ocenjuje na 417.000 evrov oziroma na 7,4 milijona evrov.

KSJS po podatkih s supervizorja sodi med manjše prejemnike javnih sredstev. Lani in predlani so od države skupno prejeli 200.000 evrov, večino pa jim je nakazalo ministrstvo za javno upravo. Sviz, katerega vodja je Branimir Štrukelj, je v zadnjih devetih letih od države skupno prejel 12,7 milijona evrov. Lani so jim prihodki močno upadli, dobili so le 825.000 evrov, predlani pa 1,5 milijona evrov. Največ dobijo od ministrstva za delo, med vodilnimi financerji so še mariborska univerza, Center Dolfke Boštjančič in Institut Jožefa Stefana.

ZSSS naj bi od leta 2003 do danes prejel skupno 878.000 evrov, največ od ministrstva za javno upravo, ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter od obrambnega ministrstva. SKEI je od države dobil dobrih 20.000 evrov.

Jerkičeva edina s konkretnimi številkami

Predsednica SKEI Lidija Jerkič je edina razkrila podatke o delovanju sindikata in svojo plačo. Zastopa 35.712 članov, njena bruto plača znaša 3.221,78 evra, premoženje sindikata pa je ocenjeno na 1,5 milijona evrov. Imajo dve osebni vozili, delnice Delavske hranilnice in naložbe v delnicah in vrednostnih papirjih in delež v Livarni Vuzenica.

Podatki kažejo, da v zadnjih letih prihodki sindikatov upadajo. V letu 2010 je prvi sindikat javnega sektorja Sviz imel 3,1 milijona evrov prihodkov, prvi sindikat zasebnega sektorja ZSSS pa 2,57 milijona evrov prihodkov. Finance še poročajo, da ima ZSSS od leta 2007 v lasti nepremičnice. Leta 2010 naj bi imel ZSSS za 4,3 milijona evrov skupnega premoženja. Sviz je imel predlani za 7,4 milijona evrov premoženja, ima pa kar 44 počitniških zmogljivosti ob morju, v toplicah in hribih. 

Srečko Čater, predsednik sindikata kmetijstva in živilskopredelovalne industrije in tudi nekdanji Vegradov sindikalist, ni želel odgovarjati na vprašanja, njegov sekretar Jovo Labanac pa niti ni znal oceniti, koliko prihodkov so imeli lani. Včlanjenih je približno 50 odstotkov vseh v njihovi panogi, kar naj bi bilo približno 6000.

 
Deli s prijatelji