POGAJANJA

Sindikati o pogajanjih z vlado: Bolj ali manj smo se ponavljali

Objavljeno 24. oktober 2012 21.00 | Posodobljeno 24. oktober 2012 21.01 | Piše: S. J., STA

Pokojnine bi bile po predlogu od štiri do osem odstotkov nižje v primerjavi z veljavnim zakonom, kar pa je za sindikaliste nedopustno.

Nad vlado upokojenci očitno niso preveč navdušeni ...

LJUBLJANA – Socialni partnerji, ki se pogajajo o pokojninski reformi, so danes evidentirali odprta vprašanja, ki so jih izpostavljala v dozdajšnjih pogovorih. »Toda za nas je odprto vse,« je po sestanku dejal Drago Lombar iz Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost.

»Med vprašanji, ki so za sindikate odprta, so med drugim upokojitveni pogoji in prehodna obdobja,« je pojasnil Lombar.

»Danes smo tako sindikati kot delodajalci še enkrat ponovili odprta interesna vprašanja, vladna stran pa si jih je zapisala in tu se je zadeva končala,« je dejal Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. »Bolj ali manj smo se ponavljali,« je dodal.

»To je nedopustno«

V Konfederaciji sindikatov javnega sektorja ob splošnih odprtih vprašanjih, kot so na primer odmerni odstotki, opozarjajo tudi na vprašanje izračuna pokojnin zlasti za ženske v prvih letih po uveljavitvi zakona, je dejal predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

Pokojnine bi bile po predlogu od štiri do osem odstotkov nižje v primerjavi z veljavnim zakonom. »To je nedopustno,« je poudaril.

Poleg tega v konfederaciji izpostavljajo odpravo dodane dobe, ki so jo lahko univerzitetno izobraženi uveljavljali za študij. »Ta se ukinja brez prehodnih obdobij. To pomeni, da bi tisti, ki bi se upokojil januarja leta 2013, ko bi reforma začela veljati, moral delati tudi štiri leta dlje od tistega, ki bi se upokojil decembra letos in uveljavljal dodano dobo za študij,« je pojasnil.

»Glede na to potrebujemo prehodna obdobja, ki bi zmehčala prehod na ukinitev dodane dobe za študij,« še meni Štrukelj.

Register težkih in zdravju škodljivih delovnih mest

Na delodajalski strani pa med odprtimi vprašanji med drugim izpostavljajo vprašanje registra težkih in zdravju škodljivih delovnih mest, ki je povezan s problematiko poklicnih pokojnin in ga je treba po njihovem opozorilu posodobiti. Register se namreč dve desetletji ni spreminjal, pravijo.

Poleg tega poudarjajo nujnost obravnave prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja, t. i. drugega stebra.

Vlada, ki je reformo že poslala v zakonodajni postopek, a pri tem zagotovila nadaljevanje pogajanj vse do njenega sprejetja v državnem zboru, si želi, da bi začela veljati s 1. januarjem 2013.

Deli s prijatelji