POGAJANJA

Sindikati nezadovoljni z novim predlogom

Objavljeno 25. april 2013 23.42 | Posodobljeno 25. april 2013 23.43 | Piše: STA, Ma. F.

Virant pričakuje, da se bodo takoj po praznikih začela resna ter intenzivna pogajanja, ki bi jih lahko zaključili v tednu ali dveh.

Janez Posedi.

LJUBLJANA – Sindikati po današnjih pogajanjih z vlado izražajo nezadovoljstvo z novim predlogom, ki predvideva dodatnih 50 milijonov evrov prihranka, in sicer iz naslova razlike v regresu javnim uslužbencem. Nasprotujejo tudi znižanju dodatka na delovno dobo, predvsem v zdravstvu in policiji, pozdravljajo pa ohranitev dodatkov za neugoden delovni čas.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Janez Posedi je po pogajanjih ocenil, da je približevalni predlog slabši. »Minister je predlagal, da si njihovo napako za lani plačamo sami. Povečali so zahtevo po prihrankih za višino regresa, kar je nesprejemljivo,« je bil oster. Dodal je, da je taktika, ki jo je ubrala vladna stran, skrajno neprimerna. »Čas, ki so ga imeli na razpolago, se je iztekel in brez dogovora bodo prihranki letos nič. Tudi enostranskih ukrepov jim več ne uspe izpeljati,« je še poudaril.

Šele po praznikih znana konkretna stališča sindikatov

Tudi predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je opozoril na predlog znižanja regresa za malico in dodatnih 50 milijonov, ki jih je vlada prištela v predlog. Gre za izgubljeno sodbo države proti javnim uslužbencem in za to so posebne postavke v proračunu,  tega pa ne bo mogoče »kar prištevati k plači«, je povedal in dodal, da bodo sicer šele po praznikih znana konkretna stališča sindikatov. Že zdaj pa so po njegovih besedah opozorili, da znižanje dodatka na delovno dobo ni sprejemljivo, ker gre za sistemski ukrep, ki ni vezan na izhod iz krize in učinkuje dolgoročno.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar je pojasnila, da bodo sindikati novi predlog preučili med prvomajskimi prazniki in se na pogajanjih z vlado znova sestali 6. maja. Zniževanje regresa za malico in dodatka za delovno dobo je prav tako označila za nesprejemljivo, medtem ko pozdravlja ohranitev dodatkov za neugoden delovni čas.

Glavni vladni pogajalec, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant pa je po koncu pogajanj poudaril, da je vlada upoštevala vse, kar so jim sporočali sindikati: »Od tega, da so bili nekateri posegi, ki so bolj udarili po zdravstvu in policiji, nesprejemljivi, do tega, da se bolj znižajo višje kot nižje plače.« Zato po njegovih ocenah tudi zadnji odziv sindikatov ni odklonilen in pričakuje, da se bodo takoj po praznikih začela resna ter intenzivna pogajanja, ki bi jih lahko zaključili v tednu ali dveh. Vlada je namreč sindikatom danes predstavila približevalni predlog. Ta ne vsebuje več predlogov znižanja dodatkov za neugoden delovni čas in za stalnost, ukinitev dodatka za akademski naziv in znižanje nadomestila za bolniško odsotnost za prvi mesec na 80 odstotkov pa ostajata. Tudi predlog, da bi izplačilo zamrznjenih napredovanj prestavili na junij 2014, ostaja.

Deli s prijatelji