POGOVORI

Sindikati javnega sektorja od vlade še pričakujejo pogajalski predlog za plače v letu 2016

Objavljeno 23. junij 2015 20.24 | Posodobljeno 23. junij 2015 20.24 | Piše: STA, A. L.

Štrukelj pravi, da bodo počakali na pogajalski predlog za ukrepe na področju plač v prihodnjem letu in se nato do njega opredelili.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

LJUBLJANA – Vlada je sindikatom javnega sektorja predstavila izhodišča za izboljšave plačnega sistema in ukrepe za plače v letu 2016. Sindikati se do izhodišč še niso opredelili, glede leta 2016 bodo počakali na vladni pogajalski predlog. Ta bo po napovedih ministra Borisa Koprivnikarja pripravljen kmalu. Ni pa še znano, ali se bodo pogajanja začela pred jesenjo.

Vladni in sindikalni pogajalci so se k pogovorom o spremembah plačnega sistema zavezali z lanskim dogovorom o podaljšanju varčevalnih ukrepov v letošnje leto. Za nekatere od njih v skupni vrednosti 145 milijonov evrov vlada zdaj predlaga, da se podaljšajo tudi v leto 2016, 165 milijonov evrov pa naj bi dobili z omejitvijo mase sredstev za plače.

Proti ostrim rezom

Kot je po današnjem predstavitvenem srečanju dejal minister za javno upravo Koprivnikar, predlogi vlade opredeljujejo, kateri ukrepi so tisti, ki jih je po ocenah vlade smiselno in možno podaljšati, in kakšne finančne učinke je treba doseči z drugimi ukrepi. »Te druge ukrepe je treba še domisliti in potem jih bomo vključili v pogajalska izhodišča,« je pojasnil minister. Ta bodo po njegovih napovedih pripravili v naslednjih dneh ali tednih, niso pa se še dogovorili, ali se bodo pogajanja začela pred poletnimi počitnicami.

Koprivnikar sicer, kot pravi, ni naklonjen ostrim rezom in velikim pretresom v plačnem sistemu, zato se nagiba k temu, da bi del predvidenih predlogov za izboljšave plačnega sistema lahko začel delovati že v letu 2016. Med sistemskimi izboljšavami želijo denimo zmanjšati vpliv senioritetnih učinkov in prihranke preliti v variabilni del plače, ki bo odvisen od rezultatov dela.

Počakali bodo na pogajalski predlog

Da ni jasno, kako priti do predvidenih 310 milijonov evrov prihranka v letu 2016, je opozoril tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Po njegovih besedah bodo tako počakali na pogajalski predlog za ukrepe na področju plač v prihodnjem letu in se nato do njega opredelili.

Prav tako se bodo sindikati še opredelili do predloga izhodišč za izboljšave plačnega sistema in povedali, kako si spremembe predstavljajo, je napovedal Štrukelj. V prihodnjih dneh bodo po njegovih besedah torej potekala usklajevanja med sindikati, saj želijo v pogajanjih z vlado nastopiti enotno.

Po vladnem predlogu naj bi pogovori o izboljšavah plačnega sistema in pogovori o plačah v prihodnjem letu potekali ločeno. Dogovoriti pa se morajo še, ali bodo imeli en ali dva poslovnika, še pojasnjuje Štrukelj. Na vprašanje, ali je možno, da bodo pogajanja potekala poleti, je odgovoril: »Možno je, ni pa verjetno.«

Deli s prijatelji