STAVKA

Sindikat zahteva celo nagrado, burja odnesla še 100 tisočakov

Objavljeno 03. februar 2012 16.51 | Posodobljeno 03. februar 2012 16.51 | Piše: A. L.

V Elektru Primorska s sindikatom v družbi enostavno ne najdejo skupnega jezika.

Fotografija je simbolična.

NOVA GORICA – Uprava Elektra Primorske poziva sindikat, da k iskanju rešitve pristopi s konstruktivnimi predlogi, ki bodo sprejemljivi za obe strani. »Ob tem naj bo za zgled razumnost, ki so jo premogli v preostalih elektrodistribucijskih družbah s sklenitvijo dogovora o izplačilu nagrade. V nobeni elektrodistribucijski družbi ni bila izplačana nagrada v celoti,« ob tem dodajajo.

Ne odstopajo od nagrade

Uprava se je sestala s predstavniki krovnega Sindikata dejavnosti energetike (SDE), vendar tudi ta izhodišča sindikat v podjetju zavrača in še naprej vztraja pri prvotnih zahtevah, od katerih ne odstopa. »Očitno ni vzvoda, ki bi predsednika stavkovnega odbora pripeljal do tega, da bi konstruktivno in razumno razmišljal v dobro zaposlenih in družbe,« so zapisali v sporočilu.

Protislovje

V elektropodjetju dodajajo, da so drugi sindikati elektrodistibucijskih družb s svojimi upravami uspeli doseči dogovor in niso izplačali nagrade v celoti: »Pa tudi za stavko se niso odločili. Izrečena podpora stavki enega izmed sindikatov elektrodistribucije v tem kontekstu deluje protislovno.«

Lahko bi šli na sodišče

Uprava družbe Elektro Primorska meni, da Sindikat Elektro Primorska izkorišča instrument stavke in družbi povzroča škodo, saj naj za stavko ne bi bilo nobenega utemeljenega razloga.» Izplačilo nagrade po 129. členu podjetniške kolektivne pogodbe (PKP) je namreč obveznost, ki je iztožljiva, če so izpolnjeni pogoji po PKP. Če je sindikat prepričan o upravičenosti nagrade za leto 2011 v celoti, bi lahko zahteval izpolnitev stavkovne zahteve pred pristojnim sodiščem, še dodajajo.

Sindikat ima sicer vedno na voljo štiri možnosti: 1. usklajevanje z upravo, 2. komisijo za pomirjevanje, 3. arbitražni svet in 4. sodni postopek pred delovnim sodiščem. »Prve tri možnosti so v PKP konkretno navedene kot načini reševanja nesoglasij med pogodbenikoma, arbitražni svet pa je po PKP celo obvezna oblika reševanja nesoglasij. Sindikat na nobeno od teh možnosti ne pristaja in s tem krši določila PKP.«

Orkanska burja odnesla 100.000 evrov

Kljub stavki in neugodnim vremenskim razmeram naši delavci vestno in tekoče odpravljajo okvare na distribucijskem elektroenergetskem omrežju. Po trenutni grobi oceni znaša škoda nastala zaradi orkanske burje okoli 100.000 evrov.

Deli s prijatelji