KOŠARICA

Sindikat vojakov Cerarju: Ne pridemo

Objavljeno 08. december 2014 19.16 | Posodobljeno 08. december 2014 19.16 | Piše: T. L.

Sindikat vojakov Slovenije (SVS) pojasnjuje Cerarju in Koprivnikarju, zakaj dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja za prihodnje leto ne bodo podpisali.

Sindikat vojakov Slovenije: Za politiko v SV ni prostora.

LJUBLJANA – Sindikat vojakov Slovenije (SVS) je predsednika vlade Mira Cerarja in ministra Borisa Koprivnikarja obvestil, da jutri ne bo njihovega podpisa pod predlagani dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja o varčevalnih ukrepih za leto 2015. 

SVS pojasnjuje, da ni bil vključen v nobeno od pogajalskih skupin, »ki ste jih skupaj z voljnimi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja oblikovali s podpisom poslovnika o vodenju usklajevanj zakonov in podzakonskih predpisov, ki ga mi nismo priznavali«. S tem so po mnenju sindikata posegli v organiziranost in način delovanja sindikalne strani.

S podpisom omenjenega poslovnika je bil SVS izključen iz usklajevanj oziroma pogajanj o usklajevanjih zakonov in podzakonskih predpisov. Dodajajo, da vlada ni niti enega od dopisov SVS vključila v zapisnike o usklajevanjih sindikatov, medtem ko so vse druge dopise in e-poštna sporočila večinoma v zapisnike vključevali kot priloge. »Tudi naših izraženih mnenj v zapisnikih niste povzemali in drži, da nas niste ovirali pri podajanju mnenj o obravnavani problematiki, a jih niste upoštevali niti se niste do njih opredeljevali in jih vključevali v zapisnike, kar pa predstavlja izključenost Sindikata vojakov Slovenije iz usklajevanja,« med drugim sporočajo iz sindikata. 

Šolnikom dodatki, vojakom pa ...

Takšna izključenost pa po mnenju SVS pomeni kršenje načel socialnega partnerstva. Nadaljujejo, da so pogajanja potekala v neskladju s slovensko ustavo in da se vladna stran ni opredelila do zahtev SVS po ureditvi predpogoja za pogajanja, zagotovitve ustavnosti pogojev za pogajanja z ustrezno ureditvijo neustavnih določil 42. člena zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Kot nadaljujejo, se vladna ekipa ni opredelila do zahtev SVS za ureditev ustreznega plačila z zakonom o obrambi določenih oblik pripravljenosti na delovnem mestu in določenem kraju ter glede neurejenega plačila za nevarnosti ali posebne obremenitve pripadnikov vojske v primerjavi z dodatki drugim javnim uslužbencem (ki imajo priznane dodatke zaradi posebnosti njihovega poklica, npr. v dejavnosti vzgoje in izobraževanja).

Najpomembnejše v zvezi s pogajanji in najhujša kršitev v zvezi z nedavnimi jesenskimi pogajanji pa je po mnenju sindikata vodenje pogajanj pod neustavnimi pogoji, »saj pogajanja niso potekala v skladu z ustavnimi določili svobodnega sindikalnega delovanja«, kar je, kot pišejo v sindikatu, že ugotovilo ustavno sodišče.

»O tem smo vas ustno in pisno opozarjali ves čas od imenovanja vaše vladne pogajalske skupine do danes, a opozoril niste upoštevali. Zaradi vsega opisanega in nerazumno kratkega roka za podajo mnenja, ki je krajši od enega delovnega dne (od petka ob 10. ure do ponedeljka do 9. ure ) se vsebinsko do predlaganih splošnih aktov (ki še sploh niso zadnja verzija) ne moremo opredeliti«. Dodajajo, da za vsebinsko opredelitev potrebujejo več časa.

Kot zaključujejo dopis Cerarju in Koprivnikarju, so to razlogi, zaradi katerih SVS ne bo podpisal dogovora o ukrepih za zmanjšanje obsega sredstev za plače in druge stroške dela v javnem sektorju za leto 2015, ki se bo podpisoval jutri na vladi.

Deli s prijatelji