RAZBURJENI

Sindikat policistov zahteva Gorenakovo opravičilo

Objavljeno 08. maj 2012 19.10 | Posodobljeno 08. maj 2012 19.11 | Piše: Mo. S.

Prvo priložnost bo minister imel že v sredo na odboru.

Sindikat policistov zanika ministrove navedbe.

LJUBLJANA – Potem ko je sestankovanje Pozitivne Slovenije (PS) z enim od policijskih sindikatov stranka že zanikala, se je zdaj odzval še Sindikat policistov Slovenije (SPS), ki meni, da je pisanje notranjega ministra Vinka Gorenaka o tem, da zoper njega pripravljajo interpelacijo, nekorekten.

Ne sestajajo se s PS

Kot so zapisali v izjavi za javnost, je namen tega zapisa na blogu brez vsake podlage diskreditirati zavzemanje sindikata za delavske pravice. »Sindikat policistov Slovenije se ne sestaja s predstavniki Pozitivne Slovenije, sindikat policistov ne pomaga pisati interpelacije zoper ministra, sindikat policistov zastopa interese članstva in ne politike,« so zapisali. Po njihovem je bil interes članstva ogrožen tisti trenutek, ko je vlada s sprejemanjem enostranskih zakonov začela kršiti socialni dialog in že sprejete dogovore ter napovedal nižanje plač in pravic iz delovnega razmerja. SPS interese članstva uveljavlja ne glede na politično sestavo vlade.

Spominjajo na leto 2010, ko se stavkali 10 dni in aktivnosti izvajali bolj zaostreno kot med letošnjo stavko. Takrat so tudi zbrali 3000 referendumskih podpisov in zaustavili izvajanje zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Kot pravijo, so se odzvali na razmere v državi in stisko ljudi, saj so pristopili k nakupu hrane za delavce Vegrada, to pa financirali iz lastnih žepov.

Priložnost za opravičilo že v sredo

»Zavedamo se, da bo pri uveljavljanju statusa policistov potrebna odgovornost in tudi širša politična podpora. Ker ni bilo potrebe, se v letu 2012 nismo sestali z nobeno poslansko skupino, torej tudi s Pozitivno Slovenijo ne,« so še zapisali in dodali, da sodelujejo z vsemi političnimi strankami.

Pričakujejo, da bo minister Gorenak podrobno pojasnil in argumentiral svoje navedbe in se vsaj SPS tudi konkretno opravičil: »Priložnost za soočenje teh navedb ob prisotnosti vseh akterjev bo že na seji odbora za notranjo, politiko javno upravo in pravosodje, ki bo v sredo, 9. maja 2012.«

Deli s prijatelji