VESELICA

Sindikat obogatel z Avseniki

Objavljeno 11. avgust 2013 13.18 | Posodobljeno 11. avgust 2013 13.18 | Piše: Stanislav Jesenovec

Spomin na največjo veselico v zgodovini Nakla pred 60 leti je še živ.

Peter Komovec: »Kot soorganizatorja veselice z Avseniki sta živa še Jože Resman in Lado Erbežnik.« Foto: Stanislav Jesenovec

Upokojenec Peter Komovec, ki je 18. junija dopolnil 87 let, je bil pred 60 leti predsednik osnovne organizacije sindikata kmetijskih delavcev v kmečki zadrugi Naklo. V sindikat je bilo včlanjenih približno 50 zaposlenih v zadrugi in pomočnikov pri obrtnikih. Ker so morali ves denar od članarine oddajati centrali v Kranj, so v vročih dneh leta 1953 sklenili, da bodo za svoje potrebe organizirali veselico.

Čeprav so sveže oblikovani, a zaradi nastopov na radiu že zelo priljubljeni Avseniki za igranje od treh popoldne do polnoči zahtevali kar 16.000 dinarjev, so se sindikalisti odločili zanje.

Avseniki so že ob prihodu z vlakom s tržiške strani s solom razposajenega Franca Koširja na trobenti ustvarili enkratno vzdušje. Peter Komovec se še danes spominja, da je kmet Tone s pomočnikom pustil vlaganje otave v kozolec in kar v škornjih prihitel na plesišče. Za glasbo je odštel 500 dinarjev oziroma si plačal 25 vstopnic za ples. Samo z vstopnicami so prireditelji zaslužili 35.000 dinarjev. Še enkrat toliko sta jim prinesla srečelov in postrežba. Po uspešni veselici so se člani odbora spoprijeli s sladkim problemom: kako porabiti 70 tisočakov dobička? Peter se je domislil in odkupil za 10.000 dinarjev knjig nekdanjega železniškega podjetja v Naklem in jih nato v imenu sindikata podaril naklanski knjižnici. Potrdilo o odkupu so poslali na sindikalno centralo v Kranj kot dokaz, da so prispevali za javno dobro.

Z doplačilom po 400 dinarjev so potem vsi člani sindikata in tisti, ki so sodelovali pri pripravi veselice, preživeli tri dni na sindikalnem izletu v hotelu Opatija v Opatiji. »Ko smo se v torek zjutraj vrnili z vlakom v Kranj,« se še danes rad spomni mož, ki je vedno našel pozitivno rešitev, »smo šli skupaj peš do Nakla in vso pot peli. Naklo niti prej niti potem ni doživelo tako množične veselice.«

Deli s prijatelji