PETICIJA

Sindikat: Ministrstvo naj umakne sklep in odpre resno razpravo

Objavljeno 14. september 2013 20.40 | Posodobljeno 14. september 2013 20.42 | Piše: T. L.

Ne želijo, da se Slovenski šolski muzej združi z Muzejem šolstva in športa, kar je MIZŠ zaposlenim sporočilo v pisnem sklepu.

Kako bo na očitke odgovoril šolski minister Jernej Pikalo?

LJUBLJANA – Zaposleni in sodelavci Slovenskega šolskega muzeja niso zadovoljni s predlogom sklepov vlade, s čimer se z ustanovitvijo novega javnega zavoda Muzej šolstva in športa ukinja samostojni Slovenski šolski muzej, najstarejši specialni muzej na Slovenskem. O predlogu so bili obveščeni prav avgusta letos, ko so v Slovenskem šolskem muzeju praznovali 115-letnico ustanovitve muzeja. V sporočilu za javnost so zapisali, da je bil predlog oblikovan brez javne razprave in brez sodelovanja strokovne javnosti, zaradi česar so zaposleni v Slovenskem šolskem muzeju upravičeno zaskrbljeni.

Imajo še veliko vprašanj

»Ker bi se v enovit zavod združili nekompatibilni področji, bi bile tako pod vprašajem vse dejavnosti, ki jih zaposleni opravljamo in so za zgodovino šolstva na Slovenskem ključnega pomena. Pri morebitni združitvi Slovenskega šolskega muzeja z Muzejem športa (ustanovljen leta 2000) se vprašujemo, kje in v čem bi bile pozitivne strani te združitve in kaj bi s tem pridobila oba muzeja. Tako tradicija šolstva kot športa na Slovenskem sta izjemno bogati in raznoliki, zato si gotovo tudi v prihodnje zaslužita kvalitetne strokovne raziskave in muzejske predstavitve. V Slovenskem šolskem muzeju izražamo zaskrbljenost, ker ni jasno, kakšne bi bile posledice za delovanje muzeja, ki je v javnosti že dobro uveljavljen in prepoznan,« še vprašujejo zaposleni in sodelavci muzeja.

Sviz se zgraža nad načinom ministrstva

Javno razpravo in odgovore na vprašanja glede reorganizacije muzejev zahteva tudi Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). V sindikatu so namreč zaskrbljeni nad dogajanjem v zvezi s predlagano pripojitvijo. »Enako kot v preteklosti ob podobnih primerih ravnanja šolskih oblasti in vlade, na primer ob združevanju in ukinjanju posameznih srednjih šol, Sviz ne nasprotuje nujno predlaganim rešitvam, nedopusten pa je način njihove priprave in načrtovane izvedbe. Nesprejemljivo je ravnanje predlagateljev sprememb, ki so vodstvo Slovenskega šolskega muzeja sredi letošnjega poletja po elektronski pošti zgolj seznanili z že pripravljenim načrtom statusnega preoblikovanja muzeja in določili uveljavitev te spremembe že s 1. oktobrom letos, niso pa ne vodstva ne tam zaposlenih vključili v pripravo sprememb ali jim predstavili načrtov preoblikovanja muzeja. Neodgovorjena ostajajo tudi številna vprašanja in nerešene mnoge dileme,« opozarjajo na Svizu.

Zbirajo tudi podpise

Sviz zahteva, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) umakne predlagani sklep in odpre resno javno razpravo ter tako omogoči zaposlenim, strokovni javnosti in drugim zainteresiranim déležnikom predstavitev pogledov na problematiko združevanja obeh muzejev. je pa, kot opozarjajo, v dosedanjem poteku razvoja dogodkov glede poskusa reorganizacije muzejev, ki ga ne odlikuje transparentnost, presenetljiva pasivna vloga ministrstva za kulturo.

Sicer pa se je danes začelo podpisovanje peticije za samostojni Slovenski šolski muzej. Do zdaj so zbrali nekaj več kot 100 podpisov. 

Deli s prijatelji