TRIGLAVLEAKS

Sindikalne zdrahe zaradi odtekanja informacij na Zavarovalnici Triglav

Objavljeno 23. februar 2017 18.40 | Posodobljeno 23. februar 2017 18.49 | Piše: E. N.

Naša največja zavarovalnica je sprožila postopke zoper njihovega zaposlenega, sicer sindikalnega zaupnika Mileta Zukića. Ta naj bi v javnost nezakonito spravil zaupne poslovne informacije. Sindikalistu so, kakopak, v bran priskočili sindikalni prijatelji in začelo je frčati perje.

Zavarovalnica Triglav.

LJUBLJANA – Zavarovalnica Triglav je zaradi domnevne izdaje poslovnih skrivnosti sprožila izredno odpoved delovnega razmerja svojemu zaposlenemu, sicer tudi sindikalistu Miletu Zukiću.

Vzrok? Zukić naj bi razkril podatke interne ankete, kjer so anketiranci ocenjevali tako delo vodstva kot sindikatov v Triglavu, sporna vprašanja in odgovori pa naj bi se, po mnenju vodstva družbe, nanašali na komercialne popuste pri zavarovanjih: tako glede ureditve komercialnih popustov pri zastopnikih kakor tudi o »občutni razliki med komercialnimi popusti, ki so na voljo zastopnikom, in popusti, ki jih ponujajo zunanji izvajalci«, je poročal MMC.

Da se dobiti tudi 50-odstotni popust na zavarovanje, če poznaš pravega prodajalca avtov

Menda naj bi bile razvidne razlike, po »katerih je določen prodajalec avtomobilov po spletu oglaševal možnost 50-odstotnega popusta pri sklenitvi zavarovanja, kar je nekajkrat višji popust, kot ga imajo na voljo zastopniki Zavarovalnice Triglav«.

Prav razkritje razlik o popustih pri zavarovanjih, ki so seveda poslovna skrivnost zavarovalnice, je bilo vzrok za začetek postopka izredne odpovedi Zukiću.

Sindikalisti zaščiteni

V bran Zukiću se je takoj postavil sindikalist Dušan Semolič: »Zahtevamo ustavitev vseh postopkov proti Zukiću. To se v 21. stoletju ne bi smelo dogajati!« Z besedami podpore se je oglasil celo kolovodja sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, čeprav ni jasno, kaj ima Zavarovalnica Triglav skupnega z javnim sektorjem. Zukićev odvetnik Mirko Bandelj pa ugotavlja, da do omenjene kršitve izdajanja poslovnih skrivnosti menda sploh ni prišlo, saj so bili podatki o premijah zavarovanj že prej objavljeni v medijih.

S Triglava medtem odgovarjajo, da le sledijo svojim poslovnim ciljem, ki jih seveda določajo tudi v dogovoru skupaj s svojimi sodelavci, in zavračajo vsakršne navedbe, da bi na strani družbe potekale kakršne koli aktivnosti omejevanja sindikalnega delovanja sodelavcev ali njihovih predstavnikov. Celoten odgovor lahko preberete v okvirčku.

Triglav takole odgovarja

Odločno zavračamo vsakršne navedbe, da bi s strani družbe potekale kakršnekoli aktivnosti omejevanja sindikalnega delovanja sodelavcev ali njihovih predstavnikov. /.../

Želimo poudariti, da Skupina Triglav kot ponosen delodajalec
in partner, katere ekipa šteje prek 5000 sodelavcev v šestih državah in na
sedmih trgih, spoštuje zakonodajo in interne akte družbe.

Pri svojem delovanju mora storiti primerne korake za zaščito poslovno občutljivih informacij in osebnih podatkov. V primeru, ko zazna odstopanje od zakonodaje in internih aktov, pa mora ustrezno ravnati. Le tako lahko zagotavlja primerne standarde odgovornega poslovanja za vse svoje deležnike.

 

Deli s prijatelji