PISMO

Sindikalist Štrukelj piše predsedniku Janši

Objavljeno 04. oktober 2012 00.15 | Posodobljeno 04. oktober 2012 00.15 | Piše: A. L.

Se je vlada odločila tvegati, da pokojninska reforma pade, vprašujeta sindikalista Štrukelj in Ščernjavič.

LJUBLJANA – Včerajšnja napoved o vladni nameri, da še za 15 odstotkov oklesti stroške dela (članek najdete tukaj), do česar bo treba tudi s pomočjo odpuščanja v javnem sektorju, je na noge dvignila sindikate. Vodja pogajalske skupine Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je včeraj komentiral celo, da je vlado »treba vprašati po zdravju«. A ni ostalo le pri besedah. Štrukelj je skupaj s kolegom Dragom Ščernjavičem, vodjo pogajalske skupine reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, pisal premierju Janezu Janši.

Grožnje s padci reform

»Če drži, je nesprejemljivo, da vlada sindikatov o tej nameri ni obvestila. Ali to pomeni, da nas boste, spoštovani gospod predsednik, ponovno postavili pred izvršeno dejstvo? Ali to pomeni, da boste najprej sprejeli proračunsko znižanje mase plač, brez predhodnega usklajevanja s sindikati, in verjamete, da se bomo sindikati pogajali na podlagi izvršenih dejstev?« vprašujeta predsednika vlade. Dodajata pa tudi vprašanje glede reform: »Ste se odločili tvegati, da ponovno pade pokojninska reforma, da o reformi trga dela sploh ne govorimo?« Janšo še vprašujeta, ali se zaveda, kakšni bodo stroški socialnega konflikta, ki ga bodo sprožili napovedani ukrepi, o katerih se niso z nikomer dogovarjali.

Nujen sestanek

Janšo pozivata, naj se v najkrajšem možnem času sestane z reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in odkrito pove, kaj namerava vlada storiti, in dovoli predstavnikom zaposlenih v javni upravi, da povedo, kaj si mislijo o teh ukrepih.

Deli s prijatelji