JASNO IN GLASNO

Simoneti odstopil kot predsednik in član upravnega odbora DUTB

Objavljeno 27. oktober 2016 21.22 | Posodobljeno 27. oktober 2016 21.22 | Piše: STA, A. L.

Vlada je upravnemu odboru za poslovno leto 2015 podelila razrešnico.

LJUBLJANA – Marko Simoneti je danes odstopil z mesta predsednika in člana upravnega odbora DUTB. Vlada je danes kot skupščina DUTB obravnavala več poročil v zvezi z DUTB, med drugim o poslovanju v letu 2015 in prvem polletju letos ter o prejemkih v DUTB in v družbah v njegovi lasti.

»Ne glede na pozitivne ocene teh poročil in ugotovitve pristojnih ministrstev, da pri izplačilih prejemkov doslej niso bila ugotovljena neskladja z veljavnimi predpisi, sem kot predsednik upravnega odbora dokončno spoznal, da osebno ne uživam več tistega minimalnega zaupanja vseh članov vlade, ki je potrebno za uspešno opravljanje te zahtevne funkcije. Da se čim prej zagotovijo stabilne razmere za še boljše delovanje DUTB v prihodnjem obdobju, sem vlado na seji obvestil o svojem odstopu,« je v izjavi zapisal Simoneti. Ob tem se je zahvalil za zaupanje tistim, ki so ga imenovali za člana upravnega odbora, in članom upravnega odbora, ki so ga izbrali za predsednika, »in me podpirali pri mojem delu od prvega do zadnjega dne«, ter zaposlenim na DUTB.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman na novinarski konferenci po seji vlade o Simonetijevi odločitvi ni želela govoriti, saj da je bil del seje, na katerem je Simoneti članom vlade pojasnjeval stališča glede spornih vprašanj, zaprt in je Simoneti izrazil željo, da bo javnost sam obvestil o svojih stališčih.

Vlada je danes med drugim potrdila poročilo o poslovanju DUTB v letu 2015 ter se seznanila s poslovanjem v prvem polletju letos in z rednim trimesečnim poročilom o nadzoru nad DUTB ministrstva za finance. Vlada je upravnemu odboru za poslovno leto 2015 podelila razrešnico. Za revizorja poslovanja v letih 2016 in 2017 je imenovala revizijsko družbo KPMG.

Kot je dejala ministrica, je DUTB po rekonstrukciji upravnega odbora DUTB v letu 2015 konsolidiral poslovanje in nadaljeval unovčevanje prenesenih slabih terjatev, kar je bila prvenstvena naloga, po spremembi zakona v začetku leta pa je tudi okrepil delovanje pri prestrukturiranju podjetij. DUTB je lani unovčil 22 odstotkov prenesenih sredstev, kar je krepko nad zakonsko postavljeno mejo 10 odstotkov letno. V prvem polletju letos je ta delež znašal 6,2 odstotka, po osmih mesecih pa je z 11,2 odstotka že presegel zakonsko zahtevo, je povedala Vraničar Ermanova in dodala, da je delovanje DUTB kljub temu pripomoglo k ohranitvi številnih delovnih mest, veliko je bilo opravljeno pri velikih primerih, ogromno manjših primerov je bilo rešenih, izboljšala se je tudi komunikacija med DUTB in ministrstvom.

Redni nadzori, ki jih nad DUTB izvaja ministrstvo, niso ugotovili nepravilnosti. Pokazali so sicer na nekatere pomanjkljivosti glede poročanja, kar pa bodo odpravili z uvedbo rednih mesečnih poročil. Vlada je tako ugotovila, da DUTB izpolnjuje svoj mandat in da je tudi glede notranjega upravljanja dosežen viden napredek v smislu preglednosti poslovanja in urejenosti notranjih pravil. O reviziji računskega sodišča, ki pregleduje poslovanje DUTB v letu 2015, je dejala, da je DUTB z aktivnostmi, med drugim s krepitvijo korporativnega upravljanja v DUTB v prvi polovici leta, odgovoril na številna vprašanja, ki jih je računsko sodišče izpostavilo v reviziji poslovanja v letu 2014 in jih bo morda tudi v reviziji za 2015. Ko bodo prejeli osnutek poročila, bodo argumente pregledali in ukrepali v skladu s priporočili.

Člani vlade iz vrst Desusa in SD so pred sejo vlade poudarjali, da je Simoneti izgubil njihovo zaupanje. Razlog so pogovori upravnega odbora, ki so ušli v javnost in v katerih je Simoneti predlagal obvod Lahovnikovega zakona pri določanju plačil kriznim menedžerjem, ki jih DUTB angažira v podjetjih v njegovi lasti.

DUTB je tako zaradi prejemkov po letu dni znova ostal brez glavnega neizvršnega direktorja. Še dva primera, ki so jih razkrili posnetki (eden je povezan z nagrajevanjem vodilnih v Cimosu, drugi pa z Jannejem Harjunpääjem iz DUTB) segata v čas, ko sta DUTB vodila Lars Nyberg in Torbjörn Månsson, ki sta prav zaradi izigravanja politike prejemkov ta položaja morala zapustiti oktobra lani. Vlada je na njuno mesto imenovala Simonetija oz. Imreja Balogha kot glavnega izvršnega direktorja.

DUTB je sredi leta prenovil politiko prejemkov DUTB, ki pa podrobneje določa (le) način izračuna prejemkov za tri izvršne in tri neizvršne direktorje.

Deli s prijatelji