DOBRO OBVEŠČENI

Simobil z majem znova pod vodstvom Dejana Turka

Objavljeno 23. april 2015 16.51 | Posodobljeno 23. april 2015 16.51 | Piše: STA, A. L.

Simobil je v prvem četrtletju ustvaril 43,4 milijona evrov prihodkov, kar je 13,8 odstotka manj kot v istem obdobju lani.

Predsednik uprave Simobila Dejan Turk

LJUBLJANA – Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil bo v okviru reorganizacije skupine Telekom Austria z majem doživel večje spremembe v vodstvu. Dolgoletni predsednik uprave Simobila in zdajšnji prvi mož srbskega mobilnega operaterja Vip mobila Dejan Turk bo po novem znova odgovoren tudi za Simobil, pravijo dobro obveščeni.

Skupina Telekom Austria, pod okrilje katere spadata tudi oba omenjena mobilna operaterja, se pod novim večinskim lastnikom, mehiškim operaterjem America Movil, prestrukturira. Svoje hčerinske družbe bo povezal v tako imenovane grozde, eden od teh bo izključno mobilni in v njem bosta Simobil ter Vip mobile. Vodil ga bo Turk.

Ker bo srbski del mobilnega grozda močnejši, bo večina menedžmenta lokacijsko v Srbiji. Za operativno vodenje Simobila bo medtem v Ljubljani skrbel dosedanji član uprave Boštjan Škufca Zaveršek, in sicer kot izvršni direktor, še navajajo viri. V Simobilu zadeve ne komentirajo.

Nazaj na Dunaj

Turk se je od vrha Simobila poslovil sredi lanskega leta. Vodenje Simobila je tako avgusta lani prevzel Nemec Jörg Zeddies. Tako on kot tudi zdajšnji član uprave Ulrich Rokita se bosta zdaj vrnila na Dunaj, kakšni funkciji bosta opravljala, ni znano.

V drugem največjem slovenskem mobilnem operaterju Simobil je lani po prihodu novega predsednika uprave Jörga Zeddiesa prišlo do vrste menjav v širšem vodstvu. Med razlogi naj bi bili stagnacija prihodkov in tržnega deleža ter prevzem številnih večjih naročnikov, ki so ga izvedla druga telekomunikacijska podjetja.

Po pisanju časnika Finance naj bi Simobil sicer še naprej ostal samostojno podjetje, prav tako naj delovnih mest ne bi selili na Dunaj ali v Srbijo, si pa lastnik skupine Telekom Austria želi hitrejšo rast in nižje stroške.

Skoraj 14 odstotkov manj prihodkov

Simobil je v prvem četrtletju ustvaril 43,4 milijona evrov prihodkov, kar je 13,8 odstotka manj kot v istem obdobju lani. Upad prihodkov so v matični skupini pripisali predvsem negativnim cenovnim trendom in zakonskim omejitvam cen. Malenkost se je zmanjšal tudi tržni delež, in sicer na 29,2 odstotka, z 29,9 odstotka pred letom dni.

Skupina Telekom Austria je v prvem četrtletju zabeležila 956 milijonov evrov prihodkov, kar je dva odstotka manj kot pred letom dni. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA želi skupina stroške letos znižati za 90 milijonov evrov, 40 milijonov evrov pa naj bi namenili za prestrukturiranje 5000 delovnih mest v Avstriji.

Deli s prijatelji