ZLORABA POLOŽAJA

Simobil se je pritožil nad Mobitelom

Objavljeno 23. december 2014 15.50 | Posodobljeno 23. december 2014 15.50 | Piše: STA, K. K.

Simobil Mobitelu očita izrivanje konkurence na trgu mobilne telefonije z naročniškim paketom Itak Džabest.

(R)evolucija nokij.

LJUBLJANA – Agencija za varstvo konkurence (AVK) ponovno obravnava Simobilovo pritožbo zoper Mobitel, nekdanjo hčerinsko družbo Telekoma Slovenije. V leta 2009 vloženem postopku Simobil Mobitelu očita izrivanje konkurence na trgu mobilne telefonije z naročniškim paketom Itak Džabest.

V agenciji so danes potrdili, da primer ponovno obravnavajo, drugih pojasnil pa zaradi tekočega postopka niso posredovali.

Splošno sodišče EU je minuli teden potrdilo odločitev Evropske komisije, da zavrne Simobilovo pritožbo, ki se nanaša na neukrepanje komisije ob Mobitelovi domnevni zlorabi prevladujočega položaja med letoma 2008 in 2010. Ta naj bi po navedbah Simobila drugim igralcem na trgu mobilne telefonije povzročila nekaj sto milijonov evrov škode.

V Simobilu so v odziv na odločitev sodišča prejšnji teden izrazili upanje na nadaljnje korake AVK. Varuh konkurence je februarja 2012 namreč ugotovil, da je Telekom Slovenije kršil deveti člen zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in 102. člen pogodbe o delovanju EU, vendar pa je vrhovno sodišče nato novembra lani odločbo agencije odpravilo zaradi kršitev postopka in drugih nepravilnosti.

Deli s prijatelji