SPRIČEVALO

Simčičevo spričevalo stane 500 nekdanjih nemških mark?

Objavljeno 02. marec 2012 20.22 | Posodobljeno 02. marec 2012 20.26 | Piše: S. J.

Če bi Ivan Simčič odstopil, se po zakonu obetajo nadomestne volitve.

Karl Erjavec kaže potrdilo Filozofske fakultete.

LJUBLJANA – Zgodbi o domnevo ponarejenem spričevalu poslancu Desusa Ivana Simčiča kar ni videti konca. Čeprav svojemu strankarskemu kolegu predsednik Desusa in minister za zunanje zadeve Karl Erjavec še vedno verjame, vse kaže, da izvirnika spričevala še dolgo ne bomo videli.

Ljubljančan s spričevalom, podobnim Simčičevemu

Simčič je o svoji izobrazbi na srednji šoli za gostinstvo na Hrvaškem lagal vsaj dvakrat, so poročali na POP TV. Lažno spričevalo je predložil že, ko je iskal službo v vojski, nato pa še ob vpisu na Filozofsko fakulteto. Pod sporno spričevalo je sicer podpisan nekdanji ravnatelj sarajevske srednje šole za gostinstvo Milan Šakota. Danes pa je 75-letni nekdanji ravnatelj za Svet na Kanalu A povedal, da se je pod spričevala vedno podpisoval M. Šakota in nikoli s polnim imenom in priimkom, kot naj bi se podpisal na Simčičevo spričevalo. Za isto televizijo je izjavo podal tudi Ljubljančan, katerega identitete niso razkrili in ki je priznal, da je tudi sam kupil podobno spričevalo in zanj odštel okoli 500 takratnih nemških mark. 

Simčič v parlamentu še ne sedi šest mesecev

Če se bo izkazalo, da ima Simčič ponarjeno spričevalo, se volilnemu okraju, v katerem je bil izvoljen, obetajo nadomestne volitve. Kot je znano, poslancu funkcija po zakonu o poslancih med drugim preneha, če je s pravnomočno sodbo obsojen na nepogojno kazen zapora, daljšo od šestih mesecev, lahko pa s funkcije odstopi tudi sam. Prvi scenarij se je zgodil Srečku Prijatelju

Jasno je, da poslanca, ki mu je funkcija poslanca prenehala, nadomesti tisti kandidat iz vrst iste stranke, ki je dobil za njim največ glasov. Tukaj pa se zaplete, saj je taka menjava mogoče le v primeru, da je poslanec, ki mu je prenehal mandat, svojo funkcijo opravljal več kot šest mesecev. Če je delo poslanca opravljal manj časa, se izvedejo nadomestne volitve v volilni enoti, v kateri je bil izvoljen poslanec, ki mu je mandat prenehal.

Desus po nadomestnih volitvah brez poslanca?

Kot vemo, Simčič v parlamentu še ne sedi šest mesecev, torej bi bile v primeru njegovega odstopa razpisane nadomestne volitve. 4. decembra mu je svoj glas zaupalo 788 volivcev, za katere pa ne gre pričakovati, da bi ga podprli še enkrat. Desus bi v primeru nadomestnih volitev skoraj zagotovo izgubil poslanca, s tem pa bi se lahko zamajalo tudi razmerje med koalicijo in opozicijo. Seveda pa bi si Karl Erjavec, ki je Simčiču stopil v bran, težko povrnil verodostojnost.

Do dogajanja, povezanega s poslancem Simčičem, in vprašanj o njegovi izobrazbi se bo v ponedeljek opredelil tudi pokrajinski odbor stranke za južno Primorsko.

Deli s prijatelji