PRAZEN TREBUH

Silvo pod vlado shujšal devet kilogramov in dobil službo

Objavljeno 03. junij 2014 22.56 | Posodobljeno 03. junij 2014 22.56 | Piše: Aleksandar Lukić

V 36 dneh je izgubil devet kilogramov, številni so mu priskočili na pomoč s pogovorom, podporo, vodo in čajem.

Silvu so ukradli slovensko zastavo. Upa, da jo bodo znali vsaj prav obesiti.

LJUBLJANA – Danes je 36. dan, kar v neposredni bližini vlade in predsednikove palače gladovno stavka Silvo Mesojedec. Njegovo zgodbo smo redno spremljaliimage, danes pa smo izvedeli, da bo v četrtek, torej 38. dan, gladovno stavko zaključil. Razlog? Podjetje Semfin ga je reintegriralo oziroma zaposlilo, je za slovenskenovice.si danes povedal v krajšem pogovoru.

Člen, ki ga rešuje

Semfin sicer nima sredstev za poplačilo njegovih dolgov, a v pogodbi je zapisan člen (če ga ne bi imeli, pravi Mesojedec, bi bil 'mrzel'), da v tem primeru solidarnostno na pomoč priskoči Semenarna Ljubljana, ki jo Mesojedec tudi krivi za celotno situacijo. Zaradi tega pričakuje, da bo prišlo do poplačila dolga. Če ne bodo plačali, bo pa denar izterjal po pravni poti. Mesojedec kot najslabšo možnost vidi stečaj Semfina, a tudi v tem primeru verjame, da bo stečajni upravitelj poskrbel za poplačilo njegovih obveznosti.

Na mestu, kjer je stavkal, je imel izobešeno zastavo. Ko so ga vprašali, zakaj, ko pa mu je država to zakuhala, je odgovoril, da je še vedno ponosen, da je Slovenec, in da je za razmere kriva politika.

Zlata vredni sosedi

Pred nekaj dnevi je stopil na tehtnico, ki je pokazala, da je izgubil devet kilogramov. Imel je dve krizi, ob drugi je čutil omotičnost in oslabelost, zaradi česar je pil beljakovinske napitke. Pri vsem pa sta mu pomagala hči in žena, ki je medicinska sestra, pa tudi dobri ljudje, izpostavlja Mesojedec, ki jim je neizmerno hvaležen. Pri sosedih se prha, dvakrat dnevno mu skuhajo čaj, mimoidoča mu je celo pustila češnje, je pokazal manjšo plastično košarico, ki jo je skrbno varoval v ležalniku. Celo 90-letna ženska s hoduljo se je ustavila pri njem. Ko ji je pojasnil, zakaj je tam, mu je ponudila kavico. Ni ji mogel reči ne, pa mu jo je prinesla. Zdaj vedno, ko gre mimo, prinese še kavo zanj.

»Gladovna stavka mi ni bila težka, ravno zaradi teh ljudi,« pravi Mesojedec, ki poudarja, da je bil psihično pripravljen, da bo tam več kot teden dni.

Se Pahor počuti krivega?

Najbolj si je v dobrem mesecu zapomnil ignoranco vlade in njene predsednice Alenke Bratušek. Ta se mu je približala na kakšnih osem metrov, a ga ni niti pogledala. Po drugi strani pa ga je predsednik republike Borut Pahor obiskal štirikrat.

Pa je razlog morda v tem, da se Pahor počuti krivega? Kot nam je povedal Mesojedec, je prav vlada pod vodstvom Pahorja omogočila, da so ga delodajalci prepeljali žejnega čez vodo. »Mislim, da je. Da čuti del odgovornosti,« odgovarja in dodaja, da je Pahor k njemu na razgovor in svetovanje poslal tudi pravno službo.

image
Foto: Bojan Rajšek, Delo


Ukradena zastava

V tem času se je Mesojedcu zgodila tudi ena slabša izkušnja – ukradli so mu slovensko zastavo, ki jo je imel razobešeno na ograji. Predvideva, da je to storila mladina. Enkrat pred tem je krajo namreč preprečil, ko so mu jo mladci skušali odnesti ob 2. uri ponoči: »Spustil sem folijo in rekel, naj jo dajo nazaj.« V noči na soboto pa je verjetno zaspal, tatu pa se je tatvina posrečila. 

»Upam, da jo bo vsaj prav obesil,« pravi.

Na vprašanje, ali niso vso noč pred vrati vlade policisti, odgovarja, da je verjetno policist hodil v nasprotno smer, ko se je to zgodilo in zato kradljivca ni videl.

Najtežji trenutki

Mu je bilo kdaj težko, ga je bilo kaj strah, je bil mogoče kaj osamljen, ga vprašamo. »Samote ni, saj imam toliko obiskovalcev. Preseneča me, da sem že 36 dni tu. Tudi dež je bil. Edino, ko je bilo vetrovno, me je bilo strah, da ne bi kakšna veja odpadla in padla name. Drugače pa, vidite, imam ležalnik za na plažo, ki sem si ga ovil.«

Da vztraja, mu je poleg lastnega interesa pomagala tudi moralna podpora ljudi. To so mu izrekli v živo, pa tudi prek facebooka.

Tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič se je oglasil pri njem in po srečanju z njim na vlado poslal dopis. Mesojedec zato meni, da ni bilo vse zaman in da ni bilo vse samo zanj, saj da je sprožil širši impulz.

Deli s prijatelji